Αναρτήθηκε από: gkav | 03/12/2008

Η κατηφόρα δεν έχει τέλος….

Η κατηφόρα της ομάδας που διοικεί σήμερα τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν έχει τέλος. Τώρα απαρνούνται και τη βασική διάκριση μεταξύ αρχαιολόγων με ειδίκευση στην Προϊστορική/Κλασική Αρχαιολογία και την Βυζαντινή αρχαιολογία. Αρνούνται την ειδίκευση του αρχαιολόγου, αρνούνται βασικά γνωστικά πεδία, αρνούνται την ίδια την διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ορισμένοι αρνούνται και το παρελθόν τους. Όλα αυτά γιά να μην αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους γιά την ανυποληψία στην οποία έχει περιπέσει την τελευταία διετία ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αρχαιολόγων σχετικά με το θέμα:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 28 θέσεων αρχαιολόγων και 8 ιστορικών τέχνης κατ΄ επιλογή με το σύστημα της μοριοδοτήσεως είχε εξ αρχής προκαλέσει την αρνητική αντίδρασή μας για ποικίλους λόγους, που εκθέσαμε στη Γ.Σ. του Ιανουαρίου 2008. Το σχετικό ψήφισμα που καταθέσαμε τότε, κατά «δημοκρατικό» τρόπο δεν ετέθη σε ψηφοφορία από το σώμα. Η δημοσιοποίηση του προσωρινού πίνακα διοριστέων επιβεβαίωσε την εκτίμησή μας ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια υποβιβασμού του ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η εκτίμησή μας αυτή δεν αφορά στους υποψηφίους και μάλιστα στους διοριστέους, τα επιστημονικά προσόντα των οποίων εξάλλου, ακυρώνονται με αυτή την διαδικασία.

Όπως προκύπτει από την κατάσταση των διοριστέων αρχαιολόγων στο ΥΠΠΟ αρκετοί αρχαιολόγοι με ειδίκευση στην κλασική αρχαιολογία τοποθετούνται σε Βυζαντινές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Εν ολίγοις, καταργείται αυθαίρετα η οριζόμενη από τη Νομοθεσία διάκριση των ειδικοτήτων, η οποία καθιερώθηκε από το 1915, υπάρχει στους Οργανισμούς του ΥΠΠΟ (του 1977 και του 2003) και κατοχυρώνεται με το Ν. 2947/2001. Ο κίνδυνος για την προστασία, μελέτη και ανάδειξη των μνημείων είναι προφανής, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι αρχαιολόγοι με ειδίκευση στην κλασική αρχαιολογία θα γνωμοδοτούν για βυζαντινά μνημεία και τανάπαλιν. Παράλληλα, υποβαθμίζεται ο ρόλος και η επαγγελματική υπόσταση του αρχαιολόγου, ο οποίος καλείται να ασκήσει έργο που απέχει από τις ειδικές σπουδές και την αποκτηθείσα με πολύχρονες και κοπιαστικές σπουδές ειδίκευσή του. Και όλα αυτά στην εποχή της λεπτομερούς εξειδίκευσης σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, τη βασική διάκριση μεταξύ Προϊστορικών & Κλασικών και Βυζαντινών αρχαιολόγων η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΕΑ την θεωρεί παρωχημένη, σύμφωνα με τις διατυπωθείσες απόψεις της κατά τη συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου 2008. Η θέση δε της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΣΕΑ συνοψίζεται στη φράση «η ειδίκευση πολτοποιεί την ίδια μας την επιστήμη», η οποία διατυπώθηκε από εκπρόσωπο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (EAK).

Επιπλέον, η προκήρυξη που αποσκοπούσε στη στελέχωση Εφορειών Αρχαιοτήτων με ελάχιστο έως ανύπαρκτο επιστημονικό προσωπικό, αποδεικνύεται περίτρανα ότι αστόχησε, είτε οι νεοδιοριζόμενοι συνάδελφοι παραμείνουν σε αυτές, παρά την ειδικότητά τους, είτε ζητήσουν την τοποθέτησή τους σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα σύμφωνα με την αυτήν.

Ωστόσο οι εγγενείς αδυναμίες του συστήματος προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ δεν σταματούν εδώ, εφόσον:

1. Η εντοπιότητα ανάγεται σε αξιοκρατικό κριτήριο, καθώς δίνεται συντριπτικό προβάδισμα στους δημότες παραμεθορίων περιοχών και νήσων, οι οποίοι εξαιρούνται των υπολοίπων υποψηφίων και προηγούνται στην κατάταξη.

2. Η άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας, αποδεικνύεται με το αντίστοιχο πτυχίο και όχι με τη θεσμοθετημένη γραπτή δοκιμασία, που επιτρέπει την ad hoc πιστοποίησή της, και μάλιστα επί της ορολογίας, ανεξαρτήτως της κατοχής διπλωμάτων.

3. Εξαφανίζεται η δυνατότητα συμμετοχής στην διαδικασία επιλογής για τον απλό πτυχιούχο των Ιστορικών και / ή Αρχαιολογικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων. Το κύρος του πτυχίου εκμηδενίζεται καθώς για την κατάταξη στον πίνακα διοριστέων θεωρείται απαραίτητο προσόν η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος.

4. Και ενώ προαπαιτείται το δίπλωμα ειδίκευσης, το περιεχόμενο της ειδίκευσης και η συνάφειά της με το αντικείμενο εργασίας εξαλείφονται.

Συνάδελφοι,

η Πρωτοβουλία Αρχαιολόγων με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη του κύρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς όφελος των μνημείων, αλλά και των λειτουργών της, θεωρεί τον θεσμοθετημένο γραπτό διαγωνισμό – που θα γίνεται σε τακτή βάση- σε συνδυασμό με τα νέα κριτήρια επιλογής, ως το μοναδικό αδιάβλητο τρόπο πρόσληψης αρχαιολόγων στο ΥΠΠΟ, ο οποίος δίνει μια πραγματική ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους αρχαιολογίας.

Advertisements

Responses

 1. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=248252

 2. Νόμιζα ότι είμαστε ελάχιστοι! Που ξέρεις μπορεί να είμαστε και περισσότεροι. Ίσως να γίνουμε και πολλοί! Πρέπει να γίνουμε πολλοί και να βγούμε και προς τα έξω. Πιο έξω από τα blogs! Η κατάσταση δεν πάει άλλο!

  Ο στόχος μας όμως θα πρέπει να είναι κοινός και όχι για προσωπικό όφελος! Το προσωπικό βόλεμα είναι που μας έφερε σ’ αυτό το σημείο ΜΗΔΕΝ! Δεν θέλουμε τους καρεκλοκένταυρους του δήθεν συνδικαλισμού και του Υπουργείου! Πρέπει να συσπειρωθούμε με κοινούς στόχους για το καλό του συνόλου και της αρχαιολογίας… Να μην διστάζουμε να πάμε στις επαρχίες, να διαβάζουμε και να δημοσιεύουμε και να διεκδικούμε τα απαραίτητα για τον σκοπό αυτό! Μέσα από τις μελέτες μας θα αρχίζει η αντίσταση και μέσα από αυτές θα κερδίσουμε και πάλι την χαμένη ‘αθωότητα’ της αρχαιολογίας… Η προστασία των αρχαιοτήτων από τη μία και οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις από την άλλη. Αυτή είναι η δουλειά μας, και για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πρέπει να πληρωνόμαστε και να αποκτήσουμε υποδομή με ίση κατανομή σε όλη την Ελλάδα και μέσα από τον Ενιαίο Φορέα μας και τις κατατόπους Εφορείες:
  1. Φυλακτικό προσωπικό
  2. Eιδικευμένους τεχνίτες ανασκαφών
  3. Συνητηρητές
  4. Αρχιτέκτονες
  5. Πολιτικούς Μηχανικούς
  6. Σχεδιαστές/γραφίστες
  7. Χημικούς και φυσικούς
  8. Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και όλα τα σχετικά
  9. Απαραίτητο προϋπολογισμό για τα λειτουργικά έξοδα (αφού εξοφλήσουμε τα παλιά μας χρέη)
  10. Άμεση καταβολή των οδοιπορικών
  11. Άμεση χρηματοδότηση για αγορές βιβλίων και περιοδικών

 3. Να σου πώ την αλήθεια δεν διαφωνώ μαζί σου. Ένας από τους στόχους αυτού του ιστολογίου είναι και αυτός. Και ασφαλώς ο προσφορότερος τρόπος επαφής αρχαιολόγων που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς.

 4. Αγαπητοί φίλοι,

  Βλέπετε ότι υπάρχει τελικώς πρόβλημα με τον ΣΕΑ; Επειδή εκείνος σιωπά βγαίνουμε εμείς στο διαδίκτυο και τα λέμε μόνοι μας. Δεν είναι αυτή λύση. Ποιός μας ακούει; Σε τί άραγε μπορούμε να συμβάλουμε με τον τρόπο αυτόν στην προστασία των αρχαιοτήτων που καταρρέουν αφύλακτες στην κυριολεξία; Τί γίνεται με την παντελή έλλειψη κάθε είδους υποδομής για τη δουλειά μας; Τί γίνεται με τα οικονομικά μας; Όσοι από εμάς περιμένουν από το μισθό μας, όπως ας πούμε η γράφουσα, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της φτώχειας.

  Πώς θα τα κατοχυρώσουμε όλα αυτά που κάποτε είχαμε κερδίσει και τώρα χάνονται. Η προστασία των αρχαίων έχει σημάνει κόκκινο εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα όμως είμαστε πολύ κάτω από το ΜΗΔΕΝ και οι αρχαιότητες και εμείς.

  Ας μαζευτούμε λοιπόν κάπου σύντομα να οργανωθούμε επιτέλους! Αν δεν μπορεί ο ΣΕΑ, ας το κάνουμε μόνοι μας. Σας περιμένω…

 5. καλημέρα.
  Υπάρχει η τάση εκ μέρους σου (gkav) να προσπαθείς να παρουσιάσεις οποιαδήποτε παρέμβαση απαξιωτικά, είτε ως ηχείο κόμματος (βλ. τον αστυάνακτα σε σχόλιό του), είτε ως μία απλή ανακοίνωση συνδικαλιστικής με τα απαξιωτικά εισαγωγικά. (βλ. το δικό μου και το δικό σου κείμενο) Λες και οι κομματικοί και συνδικαλιστές δεν έχουν λόγο! Αλλά αυτό ξεπερνιέται εύκολα τουλάχιστον από μένα, για να προχωρήσω στα σοβαρότερα.
  Δεν είμαι της άποψης ότι η ΑΔΕΔΥ είναι το καθαρτήριο, πολύ περισσότερο οι διάφοροι συνδικαλιστές (όνομα και μη χωριό) που περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους της εκάστοτε εξουσίας. Οι αρχαιολόγοι παλαιά δεν απείχαν από την ποιότητα αυτών των συνδικαλιστών που περιγράφεις, αφού συνομιλούσαν εν κρυπτώ με τους εξουσιάζοντες…γγ του υπουργείου κτλ (ας εξαιρέσω κάποιους λαμπρούς για να μη παραξηγηθώ).Απλά εκείνοι ακομμάτιστα προωθούσαν τις προσωπικές τους βολέψεις. Ας κάνουμε μια γύρα θα δούμε ποιοι βολεύτηκαν.
  Πολύ περισσότερο για το ΠΕΡΙΣΤΥΛΟΝ. Δεν ταυτίζομαι εγώ τουλάχιστον με αυτές τις ενέργειες. Και ξέρει ο καθείς αρχαιολόγος αν το θέμα του περίστυλον βγήκε στο φως από τους επιστήμονες αρχαιολόγους και όχι από τους καμματικοποιημένους συνδικαλιστές, αλήθεια ποιος το έβγαλε στο φως; Σε όλες τις περιπτώσεις όμως δεν είμαι με την άποψη ότι φταίνε οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί μαζί τους αλλά αυτόματα δε σημαίνει αυτομάτως ότι ένας σύλλογος αποχωρεί από αυτές.
  Συμφωνώ ότι το πρόβλημα του ΣΕΑ δεν είναι ο διαγωνισμός , γι αυτό δεν πρέπει να τίθεται καν στο τραπέζι.
  Τα ποσοστά συμετοχής στις απεργίες είναι άλλο πράγμα από τον κατήφορο που παρουσιάζεις.Και οι κατά τόπους επιτροπές πολεμήθηκαν αγρίως από ένα κομμάτι του ΣΕΑ. Τώρα είναι ευχάριστο ότι επίκειται η δημιουργία τους, αλλά και είναι αποδεκτές. Κατά κάποιο τρόπο δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν σύλλογο και τα μέλη του, που σχεδόν ποτέ δεν απεργούσε να είναι ξεφνικά σε ένα έτος ένας Σύλλογος που όλοι ονειρευόμαστε.
  Το αν κατανοεί αυτό που σκάβει κλπ, κλπ ο αρχαιολόγος , έχει να κάνει τόσο με τις προπτυχιακές του σπουδές, όσο και με τις μεταπτυχιακές του, έχει να κάνει με την εμπειρία του στους χώρους δουλειάς, με τους συναδέλφους του που τον συντροφέψανε και συμβουλέψανε στα πρώτα βήματά του. Εν τέλει στην εν γένει παιδεία του Δεν πιστεύω δε σ΄αυτό που λες. Ότι δηλαδή παλαιότερα είχαν επιτευχθεί περισσότερα πράγματα. Είναι άσχημο να κάνει κάποιος δηλώσεις σαν βετεράνος του Βιετνάμ που αναλογίζεται τα κατορθώματά του τις παλιότερες εποχές με ύφος «οι νέοι σήμερα δεν είναι σαν κι εμάς…». Δεν υπήρξε ποτέ μα ποτέ αυτή η απαξίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας από την εξουσία. Δεν υπήρχαν για παράδειγμα οι παραυπηρεσίες, ουτε οι αρχαιολόγοι που καταλάμβαναν θέσεις στις κάθε είδους επιτροπές. Η αρχαιολογική Υπηρεσία βάλλεται εκ τον έσω. και η αντίδραση έπρεπε να υπάρχει από την πρώτη στιγμή. Το έργο της Υπηρεσίας διαμοιράστηκε, αποσπάστηκε το επιστημονικό κομμάτι διεκόπησαν οι συστηματικές ανασκαφές και κουβέντα τότε από τους παλιότερους άξιους κατά τ’ άλλα αρχαιολόγους. Διεκόπησαν (μειώθηκαν για την ακρίβεια) οι δαπάνες από τον Προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και όλοι μα όλοι αισθάνθηκαν ευτυχείς με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και εκεί δεν υπήρξε αντίδραση, αφού βόλευε τους περισσότερους εφόρους να αποδώσουν έργο. Κουβέντα και τότε! Τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου με τελειωμένο το Γ΄ΚΠΣ , αλλά και τα κοινοτικά κονδύλια να μειώνονται δραματικά μένει η αρχαιολογική Υπηρεσία κενή περιεχομένου. Ε δεν μπορεί να φταίνε οι αρχαιολόγοι που εισήλθαν στο χώρο μόλις χθες. Ας το καταλάβουν κάποιοι καλό θα κάνει στο σύλλογο. Αλλά όλη αυτή η συζήτηση έχει να κάνει με τον 3028/2002 που κάποιοι από τους παλαιούς, ως βετεράνος ξέρεις, συνυπογράψανε και είναι διάτρητος σε πολλά σημεία, με πολλές ερμηνείες με ΟΠΕΠ και Νέα Μουσεία, με ΤΑΔΙΠΕΑΕ και ΤΑΠΑ, με ιδιωτικοποιήσεις που κάποιος θα μπορούσε να τις προβλέψει.
  Ο επιστημονικά δε τεκμηριωμένος λόγος λοιπόν από μόνος του δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συνδικαλιστικές μάχες που δίνει ο οποιοσδήποτε σύλλογος με την εξουσία.

  ΥΓ Αυτή η επίκληση της κομματικοποίησης του ΣΕΑ και της ΑΔΕΔΥ, των παραταξιακών συνδικαλιστών μόνο ως αστείο το εκλαμβάνω.Τόσα χρόνια, μα πάρα πολλά χρόνια οι επιστήμονες του ΣΕΑ (και δεν το βάζω σε εισαγωγικά) είχαν την εξουσία, ακομμάτιστοι διακύρητταν ότι ήταν.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 6. Αγαπητέ/ή xtipima ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όπως σωστά επισημαίνεις, συμβαίνει και σήμερα, που ο ΣΕΑ «διπλασίασε» τις δυνάμεις του. Η αυθαιρεσία του Εφόρου θα συνεχίσει να υπάρχει (ακόμη και αν ο Έφορος έχει μονιμοποιηθεί ή έχει δώσει διαγωνισμό…). Ούτε ο ΣΕΑ έγινε περισσότερο δραστήριος και λιγότερο λομπίστας. Αλήθεια, αυτά που υποσχέθηκαν για τοπικούς ευέλικτους ΣΕΑ εφαρμόστηκαν; Ποιά είναι η σύνδεση του ΣΕΑ με αντίστοιχους συνδικαλιστικούς φορείς (εννοώ συλλόγους αρχαιολόγων) άλλων χωρών; Εδώ είναι που ΣΕΑ είτε με 300 είτε με 1300 μέλη παραμένει απελπιστικά μόνος πάνω στο δικό του κλαρί χωρίς να βλέπει το δάσος γύρω του. Και μη μου πείς ότι το δάσος του ΣΕΑ μπορεί να είναι η κομματικοδίαιτη ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΣΥΠΠΟ του Τσακοπιάκου και της Εταιρείας ΠΕΡΙΣΤΥΛΟΝ. Όλοι αυτοί οι θλιβεροί κυβερνοσυνδικαλιστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μέλλον της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  Μπορείς να μου αναφέρεις μία, έστω μία, πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες;
  Το πρόβλημα του ΣΕΑ είναι υπαρξιακό με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Πρέπει να αποφασίσει με ποιούς θα πάει και τι θα αφήσει. Και εξηγούμαι:
  Αγαπητέ/ή μου το πρόβλημα του Έλληνα Αρχαιολόγου δεν είναι μόνο εάν μπήκε μπήκε με Διαγωνισμό ή από το παράθυρο, το βασικό και κύριο πρόβλημα του είναι έαν στην πραγματικότητα κατανοεί και εξηγεί αυτό που σκάβει, αυτό που συντηρεί, αυτό που προσπαθεί να προστατέψει, είτε στην ανασκαφή είτε στο Μουσείο.
  Αλλά γιά να γίνει αυτό απαιτείται άλλου είδους αρχαιολογική παιδεία, βαθιά και στέρεη αρχαιολογική γνώση, γιά να μπορέσει να αντισταθεί είτε στους πολιτικούς και τους πολιτικάντηδες κομματάρχες είτε στις σειρήνες της πρόσκαιρης προβολής και ψευδοδημοσιότητας. Σκέψου μόνον ότι σε παλαιότερες εποχές, με τα πολλά, τα πάμπολλα τρωτά της, και σε εποχές πολύ δυσκολότερες από την σημερινή, χωρίς μάλιστα τις πολυτέλειες των Κοινοτικών Πλαισίων η Αρχαιολογική Υπηρεσία με πολύ λιγότερο προσωπικό και ελάχιστους πόρους μπόρεσε αναλογικά να επιτύχει πολύ περισσότερα. Ξέρεις γιατί; Διότι ο επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος είχε πολλαπλάσια βαρύτητα από τις αναιμικές ανακοινώσεις συνδικαλιστικών (γιά την πάρτη τους…) οργάνων…
  Τα ξαναλέμε με την ελπίδα ότι θα συζητήσουμε με προτάσεις τεκμηριωμένες και όχι σε επίπεδο ανακοίνωσης «συνδικαλιστικής» παράξης.

 7. Παρακολουθώ τη συζήτηση που άνοιξε ο ιστολόγος με την προβολή ορισμένων απόψεων και θα ήθελα να συμβάλλω κι εγώ με την παρέμβασή μου.
  ότι ειπωθεί ελπίζω να μη μείνει μεταξύ μας!!
  @Tina Mbetα
  Τι έχει αλλάξει στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων;
  Από το 2007 συμμετέχουν οι αορίστου χρόνου, που σημαίνει ότι οι δυνάμεις του συλλόγου διπλασιάστηκαν. Επομένως έγινε μία υπολογίσιμη δύναμη όχι γιατί κάποιοι έχουν δώσει εξετάσεις, αλλά γιατί μπορούν εφόσον ξεμπλοκάρουν (ιδιαιτέρως οι παλαιότερες νοοτροπίες) να προχωρήσουν σε διεκδικήσεις. Ο ΣΕΑ κατά τη γνώμη μου άλλαξε νοοτροπία, κι αυτό ανησυχεί κάποιους.Φεύγει σιγά-σιγά από τον μικρόκοσμό του και σ’ αυτό συμβάλλουν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του. Κάποια μέλη του ίσως αντιστέκονται…Ο ΣΕΑ (ας μη ξεχνάμε ότι το νέο ΔΣ δεν έχει ούτε ένα χρόνο θητεία ,όπως και ο σύλλογος με τη νέα του μορφή) λοιπόν προχώρησε καταγράφοντας τα προβλήματα τόσο στην Υπηρεσία όσο και στο Πανεπιστήμιο. Διεκδίκησε λύσεις ομόφωνα για θεσμικά, αλλά και επιστημονικά ζητήματα. Εξέφρασε για παράδειγμα την διαφωνία του και προχώρησε σε κινητοποιήσεις (με όλους τους τρόπους) τόσο για την αυτονόμηση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως από την Εφορεία, όσο και για την συμπαράσταση στους συναδέλφους που εργάζονται ως έκτακτοι, (πράγμα αδιανόητο κάποιες άλλες εποχές).Εως και ψήφισμα για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου εξέδωσε.
  Στην Αρχαιολογική υπηρεσία και εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου κυριαρχεί ο τύπος του αρχαιολόγου που τις περισσότερες φορές προίσταται , που πραγματικά εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να «αποδώσει» έργο για να είναι μέσα στις επόμενες κρίσεις…Όχι! Ευτυχώς τους Έλληνες αρχαιολόγους δεν τους απασχολεί ο τρόπος εισαγωγής …μόνο κάποιους λίγους απασχολεί , διότι μ΄αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι ξεχωρίζουν, ή για να μην τους αδικήσω όλους θεωρούν ότι με ένα μαγικό τρόπο λύνονταιόλα τα προβλήματα από τη μια και κατοχυρώνονται από την άλλη ως επιστήμονες.
  Ο ΣΕΑ έχει μπροστά του να προβάλλει και να διεκδικήσει τα εξής:
  Την απαίτηση να δωθούν περισσότερα χρήματα για την αρχαιολογία από το κράτος, έτσι ώστε να μη κινδυνεύουν να κλείσουν νεοσύστατες υπηρεσίες
  Την ενδυνάμωση της υπηρεσίας με ενίσχυση όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών ώστε να μη κινδυνεύει να σαλαμοποιηθεί, αλλά και να λειτουργεί ουσιαστικώς.
  Την υπεράσπιση των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των μνημείων, που εν ονόματι του δημοσιου Συμφέροντος έτσι όπως το προβλέι ο Νόμος περι προστασίας αρχαιοτήτων κυριάρχησε έναντι των μνημείων.Χιλιάδες ταπεινώσεις μνημείων προς χάρην του 2004 και εδώ δεν έχει να κάνει με τον απλό αρχαιολόγο αλλά με αυτόν που κατείχε θέση και πίστεψέ με δεν τον βοήθησαν οι εξετάσεις εισαγωγής.
  Την εναντίωση σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.
  Την κατάργηση των παραϋπηρεσιών (ΤΑΔΙΠΕΑΕ) που πέρα της δύναμης διαχειρίζονται και κονδύλια αποσπώντας από τις υπηρεσίες το επιστημονικό κομμάτι του έργου…Την ίδια ώρα που κάποιοι το καταγγέλουν την αμέσως επόμενη γίνονται μέλη επιτροπών κι αυτό έχει να κάνει με τον τύπο του αρχαιολόγου που κυριαρχεί στον κλάδο.
  Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  Την σωστή αξιολόγηση των διευθυντών των υπηρεσιών ώστε να μην καταντούν κοινοί οσφυοκάμπτες σε κάθε εξουσία, είτε τοπικού αρχοντα και αρχοντίσκου, είτε της κεντρικής εξουσίας που διατάζει.για να μη βλέπουμε φαινόμενα να καταγγέλουμε όταν αποχωρούμε και να μένουμε μουγγοί όταν στη βράση κολλάει το σίδερο.
  Την μετατόπιση από την Υπηρεσία που ο Έφορος κάνει ότι θέλει, στην Υπηρεσία που ο απλός αρχαιολόγος έχει λόγο.
  Στην παραγραφή των φεουδαρχικών νοοτροπιών των εφόρων αλλά και των παλαιότερων αρχαιολόγων που βλέπουν τους συναδέλφους τους ως κουνούπια (δε μιλάω για τους συμβασιούχους) έτοιμα να τα συντρίψουν με μία μόνο αναφορά, με ένα τους λόγο.
  Την μετατροπή του από Σύλλογο που γυρνά στους διαδρόμους (ευτυχώς νομίζω σήμερα αυτό δε γίνεται) και συναντά κυβερνητικούς εκπροσώπους σε σύλλογο διεκδικητικό.

  ΥΓ: Όλα αυτά δεν τα αναφέρω για να πω ότι γίνεται κοσμογονία στο Σύλλογο και στο ΔΣ του, αλλά γιατί πιστεύω ότι άρχισε κάτι να κινείται…όχι προς την κατηφόρα που λέει ο/η αγαπητός ιστολόγος αλλά προς την ανηφόρα.Αλλά μερικές φορές όταν δεν διαβάζεις καλά την πραγματικότητα την ανηφόρα την κάνεις κατηφόρα και σε παίρνει η μπάλλα.

 8. Και να που φθάσαμε σήμερα, αντί να θέτουμε στόχους για να προχωρήσουμε παραπέρα, σε άλλα επίπεδα, θεωρητικές συζητήσεις και ερμηνείες του υλικού των ανασκαφών, ή έστω και ερευνητικά προγράμματα, συνεργασίες με άλλους ειδικούς, μεταδιαδικαστική αρχαιολογία ή ακόμη και διαδικαστική ελληνική πρωτοπορία σε τέτοια ζητήματα, φθάσαμε να αναπολούμε τη δεκαετία του 1970! Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι λεγόμενοι Έλληνες Αρχαιολόγοι, και οι άλλοι, οι πανεπιστημιακοί, είναι κολλημένοι σε δύο μόνο θέματα. Οι πρώτοι στον τρόπο εισαγωγής στον κλάδο και σε ένα πολυετή εμφύλιο πόλεμο και οι άλλοι στον μικροκόσμό τους, την φτωχική τους προβολή μέσα από μίζερες ανασκαφές, απλοϊκές δημοσιεύσεις και κυρίως τις ίντριγκες να βάζουν στα Πανεπιστήμια τούς δικούς τους (φίλες και φίλους δουλοπρεπώς προσκείμενους στην κλίκα τους, κουμπάρους, διάφορους ημετέρους και συγγενείς). Και ας είναι γύρω μας τόσο άξιοι επιστήμονες, λαμπρά μυαλά που χάνονται στην Ελλάδα της μικροπολιτικής και του δήθεν ή άλλοι που πήγαν στο εξωτερικό και ευτυχώς σώθηκαν! Οι λεγόμενοι Έλληνες Αρχαιολόγοι, που μάλιστα έχουν και ένα εξαιρετικά σιωπηλό Σύλλογο, ασχολούνται με τις καρεκλίτσες: Θέσεις ασήμαντες στην ουσία, σε μεγάλες και μικρές σε νεοσύστατες Εφορείες και Ινστιτούτα Καλλονής με ωραίες βιτρινούλες και προγράμματα πολυτελών εγκαινίων για πολιτικούς, τοπικούς αρχοντίσκους και τους εκάστοτε υπουργούς. Όλοι αυτοί/αυτές ακολουθούν τις επιταγές και τα πλάνα του συστήματος. Και μάλιστα του νεοελληνικού συστήματος, αυτού που μάς έχει καθηλώσει στο θαυμάσιο τέλμα του με το ρουσφέτι και την απουσία κάθε έννοιας αξιοκρατίας σε και που κατόρθωσε να οδηγήσει με ταχύτητα σε πλήρη διάλυση κάθε έννοια του δημόσιου φορέα και στο μοναδικό ελληνικό οικονομικό κραχ. Βεβαίως όλοι αυτοί από το δημόσιο εισπράττουν συνεχώς ανοίγοντας τους δρόμους για τις κάθε είδους ευτελείς ιδιωτικοποιήσεις προς όφελος των ολίγων και εκλεκτών. Τί νομίζετε ότι φταίει για όλα αυτά. Το σύστημα και οι κοντόφθαλμοι υπηρέτες του. Ιδού τα αποτελέσματα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διαλύεται και επιχορηγεί τον ΟΠΕΠ, τα Ταμεία Διαχείρισης Πιστώσεων Έργων, και τις οίδε ποιούς άλλους ιδιώτες και μαγαζάτορες, τις εργολαβίες και τα έργα τρίτων με όλο το οικονομικό όφελος που αυτά συνεπάγονται. Καταργούνται οι απαλλοτριώσεις, οι δημοσιεύσεις, η ελληνική φωνή στην Αρχαιολογία. Ενισχύονται οι ιδιώτες που στοχεύουν στο εύκολο κέρδος. Χάνεται η περιουσία του Ταμείου και προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση των πάντων και στο χώρο του πολιτισμού. Αυτά τα φοβερά και τρομερά τα έχουν βεβαίως καταφέρει οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι και όχι το κράτος. Ναι, οι αρχαιολόγοι που φιλονικούν ακόμη για τον τρόπο εισαγωγής στον κλάδο, όταν ο κλάδος δεν είναι πλέον ο ισχυρός ενιαίος φορέας που τον έτρεμαν όλοι και ιδίως οι πολιτικοί για το κύρος του και την αυστηρότητά του σε θέματα προστασίας αρχαιοτήτων, αλλά ένα παρακλάδι των Ταμείων Διαχείρισης Πιστώσεων Εργων και εκπροσωπείται από σιωπηλούς καρεκλοκένταυρους που όταν τούς μιλάς για αρχαιολογία σε θεωρούν γραφικό, ρομαντικό ή ελιτ! Και όλα αυτά στην Ελλάδα του Χρήστου Τσούντα και του Δημήτρη Θεοχάρη, της Σέμνης και του Χρήστου Καρούζου! Εως τη δεκαετία του 1970 ακολουθούσαν τα παραδείγματά τους και την πορεία που εκείνοι είχαν χαράξει, γιαυτό τα αναπολούμε εμείς οι νεώτεροι όλα αυτά!

 9. Φίλε και σύντροφε sui generis! Πολύς λόγος γίνεται μέσα από τον ιστοχώρο σου για το πώς έχει μπει ο καθένας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Θα προτιμούσα να γινόταν το ίδιο για το τι έχει κάνει ο καθένας γι΄αυτήν.
  Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομία του χώρου,έχω να καταθέσω το εξής: Κανένα σύστημα εισαγωγής, εξεταζόμενο διαλεκτικά, δεν είναι ούτε τέλειο ούτε δίκαιο, διότι πάντα υπαγορεύεται από την λογική απόρριψης των πολλών.
  Οποιοσδήποτε εργασιακός χώρος όμως έχει ανάγκη και από τον κάτοχο διδακτορικού (τον ειδικό δηλαδή αλλά κατ΄ανάγκην κάποιας ηλικίας) τον εισαγόμενο με εργασιακή εμπειρία (επίσης κάποιον μετά την πρώτη νεότητά του), αλλά και τον ηλικιακά νέο (που εκ των πραγμάτων μόνο από ένα γραπτό διαγωνισμό μπορεί να προέλθει).
  Αν λοιπόν κάποια ομάδα για λόγους εμμονών επιμένει μονοδιάστατα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά σειράν κινδυνεύει, να αποκοπεί από το επιστημονικό γίγνεσθαι, να μην αφομοιώνει εργασιακά έμπειρο δυναμικό και τέλος να καταστεί γηρασμένη Υπηρεσία.

 10. Ναι! να δώσουν εξετάσεις αυτές και αυτοί που είναι σήμερα διεθύντριες και διευθυντές και δεν είχαν ποτέ δώσει εξετάσεις και δεν αγάπησαν ποτέ τα μνημεία και δεν ξενύχτησαν ποτέ για τη δουλειά τους και δεν κουράστηκαν ποτέ για τίποτα και δεν πλήρωσαν ποτέ από την τσέπη τους ούτε ένα εισιτήριο για την προστασία των αρχαίων και παριστάνουν τους σπουδαίους με τη δουλειά των άλλων και δεν διστάζουν να εκμεταλλεύονται τη θέση τους για ίδιο όφελος, ίσως και οικονομικό, που δουλεύουν ή βάζουν τους άλλους, τους συμβασιούχους να δουλεύουν για να δείχνουν τα έργα βιτρίνας και να τούς τα εγκαινιάζουν οι υπουργίσκοι και οι άλλοι παραγοντίσκοι που μας κυβερνούν έτσι άνανδρα, χωρίς ντροπή!!!
  Να δώσουν εξετάσεις τώρα, με δικές μας επιτροπές, αδέκαστες, να δουμε τι θα πιάσουν και που θα πάνε να κρυφτούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Για όλα τα χάλια τών μνημείων αυτοί φταίνε. Ποτέ δεν έχουν απεργήσει για τα χάλια, για την αποδυνάμωση του Υπουργείου τους, για το ξεπούλημα, για τη μιζέρια την πνευματική, για την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, για τις καταστροφές.
  Εξετάσεις! Αφού αυτό θέλουν ας το έχουν, μπας και γλυτώσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από το κατακιτσαριό τους και εμείς και τα μνημεία!

 11. Έχει μεγάλη πλάκα η επονομαζόμενη «πρωτοβουλία επιστημόνων», μειοψηφική (τρίτη στις τελευταίς εκλογές) παράταξη στο Σύλλογο ελλήνων αρχαιολόγων…Είναι εκείνοι οι οποίοι είναι υπέρμαχοι του απαράδεκτου γραπτού διαγωνισμού…Είναι εκείνοι οι οποίοι ήταν κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων αρχαιολόγων….είναι εκείνοι οι οποίοι ως προϊστάμενοι εξέθρεψαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας…είναι εκείνοι που αρέσκονται σε συμβασιούχους γιατί τους έχουν για υπηρέτες….Τώρα που φαίνεται ότι ο γραπτός διαγωνισμός ξεψυχάει βάλθηκαν να τα βάλλουν με τη κατάθεση φακέλλου για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ…το πρόσχημα οι ειδικότητες…ειδικότητα δεν υπάρχει όταν τελειώνει κάποιος το πανεπιστήμιο…είναι απλά απόφοιτος Ιστορικού αρχαιολογικού με κατεύθυνση την αρχαιολογία….Να αφήσουν τα ύπουλα χτυπήματα σ΄αυτούς που θέλουν να γίνουν μόνιμοι στο ΥΠΠΟ….να κοιτάξουν το εσωτερικό τους…ΠΡΟΤΑΣΗ: Να παραιτηθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία όσα από τα μέλη της πρωτοβουλίας δεν έδωσαν γραπτόδ διαγωνισμό…Να δώσουν με την πρώτη ευκαιρία σε νέο γραπτό διαγωνισμό(ίσως χρειαστεί να περιμένουν έως και 10 χρόνια)και είμαστε σύμφωνοι να γυρίσουν ξανά στις θέσεις τους….¨ολα αυτά τα χρόνια μπορεί να εργάζονται ως συμβασιούχοι…Τότε θα δικαιούνται να μιλάνε…Αν πάλι προκηρυχθούν θέσεις με μόρια τότε ας καταθέσουν τα διδακτορικά τους….που πολλοί από αυτούς δεν νομίζω ότι έχουν…..

 12. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ. ΣΙΩΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ, ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ.
  ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΚΑΙ ΕΞΩ ΓΙΜΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ.
  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΙΡΟΣ!). ΣΙΩΠΟΥΝ ΣΥΝΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΖΩΝΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΠΛΟΥΤΩΝ.
  ΣΙΩΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΤΟΠΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΡΑΣΙΝΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΝΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ, ΟΣΟ ΣΙΩΠΟΥΜΕ. ΟΣΟ ΣΙΩΠΟΥΝ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: