Αναρτήθηκε από: gkav | 07/01/2009

ΧΑΛΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΧΑΛΑΡΑ….

Μα ρε παιδιά τι ξεστόμισα και ξεσηκώθηκε θύελλα? Τη λέξη Διαγωνισμός είπα και άρχισαν να πέφτουν οι κεραυνοί του Αστυάνακτα, που νομίζει ότι έγινε Δίας, αν και εδώ πρέπει να τού θυμίσω το τραγικό τέλος του αρχαίου συνονόματού του στα τείχη της Τροίας.

Η ιστορία του τρόπου εισαγωγής στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (με Διαγωνισμό ή με οποιοδήποτε άλλον τρόπο, είναι πολύ παλιά, πιθανώς πιο παλιά και από τα Ομηρικά έπη.

Επαναλαμβάνω για να γίνω κατανοητός και από τους άπιστους Θωμάδες, όπως ο Αστυάνακτας. Δεν υποστηρίζω ότι ο γραπτός Διαγωνισμός είναι η λυδία λίθος για την αξιοκρατική εισαγωγή στην Αρχ. Υπηρεσία. Θα πρέπει να είναι όμως το βασικό εργαλείο, με το οποίο θα πρέπει να κρίνονται όλοι όσοι επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στην Αρχ. Υπηρεσία. Ασφαλώς δεν είναι και το μόνο. Πρέπει, απαραίτητα, να συνυπολογίζονται τα χρόνια που ένας αρχαιολόγος υπήρξε συμβασιούχος, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό, ο βαθμός του πτυχίου, κοινωνικά κριτήρια, ό,τι τέλοσπάντων έχει να εισφέρει ο υποψήφιος. Όλα αθροιζόμενα θα τον κατατάξουν εκεί που αξίζει. Με τον τρόπο αυτό έχουν ΟΛΟΙ οι πτυχιούχοι του Ιστορικού-Αρχαιολογικού την δυνατότητα να δοκιμαστούν, αναλόγως των αντικειμενικών δυνατοτήτων τους.

Δυστυχώς το πρόβλημα των συμβασιούχων, αυτών της τελευταίας δεκαετίας κυρίως, διογκώθηκε με την ανοχή, αν όχι την συνέργεια του ΥΠΠΟ και των Υπηρεσιακών του παραγόντων. Ήταν μεγάλη η ευθύνη των διοικούντων την Αρχ. Υπηρεσία, Εφόρων, κλπ αλλά και του ΣΕΑ κατά την τελευταία δεκαπενταετία, που ανέχθηκαν (αν δεν επαναπαύθηκαν) αυτήν την κατάσταση, και δεν ζητούσαν πιεστικά -με την απειλή διακοπής των μεγάλων έργων της εποχής εκείνης- την διενέργεια συνεχών και σε τακτά χρονικά διαστήματα διαγωνισμών. Πολλοί συνάδελφοι έκτακτοι, συμβασιούχοι, κλπ της εποχής αυτής είναι άξιοι αρχαιολόγοι, δίχως αμφιβολία.

Θα μιλήσω όμως χωρίς περιστροφές. Είμαι, όμως σε θέση να γνωρίζω καλά ότι και πολλοί βρέθηκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία περνώντας μέσα από γραφεία Υπουργών, Βουλευτών και Πολιτευτών και των δύο κυβερνητικών κομμάτων (μερικοί από αυτούς ευρίσκονται πλέον ως αιρετοί αντιπρόσωποι στο ΔΣ του ΣΕΑ), ή βασιζόμενοι σε σχέσεις φιλικές με τα κατάλληλα πρόσωπα, ή σχέσεις νεποτισμού.

Αυτό το γεγονός και μόνο αδικεί τους νεώτερους αρχαιολόγους που αποφοιτούν, από τα υπερβολικά πολλά, αρχαιολογικά τμήματα, και οι οποίοι βρίσκουν συνήθως τις πόρτες κλειστές και σπάνια τις αγκάλες μας ανοιχτές, αφού όλες σχεδόν οι οργανικές θέσεις είναι πλήρεις.

Η άρνηση του Διαγωνισμού και η αποδοχή αυτής της ανώμαλης κατάστασης, δηλ. την με κάθε τρόπο εισπήδηση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, θα διαιωνίσει την αδικία στο υπηρεσιακό και επιστημονικό μέλλον του κλάδου μας και φυσικά θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια της επαγγελματική μας υπόσταση.

Αυτά προς το παρόν…..και θα επανέλθω σύντομα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: