Αναρτήθηκε από: gkav | 04/02/2009

Ειλικρίνεια και αχαριστία ή αλλιώς «ο ΣΕΑ και η αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια»

Γιά όσους έτυχε να μην το δούν, εδώ είναι η συγχαρητήρια επιστολή του ΔΣ του ΣΕΑ προς την αναπληρώτρια Γεν Διεθύντρια κ. Βλαζάκη:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 134 -136, 105 53 Αθήνα – τηλ.: 210 32 52 214. www.sea.org.gr

Αθήνα, 29-1-2009

Αρ. Πρωτ.: 15

ΠΡΟΣ

Την δρα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη,

Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια

Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

του Υπουργείου Πολιτισμού

ΚΟΙΝ. 1. Κύριο Αντώνη Σαμαρά

Υπουργό Πολιτισμού

2. Κύριο Θεόδωρο Δραβίλλα

Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ

3. Τα Μέλη του Σ.Ε.Α

Αγαπητή Συνάδελφε,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου αποτελείς εκλεκτό και ενεργό μέλος, επιθυμεί να σε συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων σου ως Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επιστημονική σου κατάρτιση, το διεθνώς καταξιωμένο επιστημονικό έργο σου, οι διακεκριμένες διοικητικές σου ικανότητες αλλά και η αδιαμφισβήτητη προσφορά σου στον τομέα της Προστασίας και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν εχέγγυο για την επιτυχή άσκηση των νέων σου καθηκόντων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την προώθηση των κοινών μας στόχων και οραμάτων σε μία εποχή μεγάλων διλημμάτων και προκλήσεων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαίρει ιδιαίτερα για την επιλογή σου, η οποία εκτός των άλλων δικαιώνει και τους αγώνες του για την πιστή τήρηση του γράμματος του Νόμου σε σχέση με την πλήρωση των κορυφαίων διοικητικών θέσεων, η οποία στο πρόσωπό σου συνδυάζει –κατά ευτυχή συγκυρία- τα τυπικά με τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός τιτάνιου έργου.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σου και θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε έργω και λόγω τις προσπάθειές σου.

Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.,

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Αθανασούλης Άλκηστη Παπαδημητρίου

Εσείς τώρα τι καταλαβαίνετε από αυτό; Πότε στα χρονικά του ΣΕΑ έγινε το ίδιο; Τι εξυπηρετεί αυτή η επιστολή (στον ενικό παρακαλώ!!!), αφού έγινε το αυτονόητο, δηλ. η προσωρινή κάλυψη της θέσης του Γεν. Διευθυντή από το αρχαιότερο -και κατά τεκμήριο άξιο- μέλος της Αρχ. Υπηρεσίας;

Δεν θυμάμαι αντίστοιχες επιστολές σε προηγούμενες αλλαγές Γεν. Διευθυντή. Ας είναι. Ο ΣΕΑ (και καλά κάνει) βάζει τον πήχυ των επιστημονικών και διοικητικών προσόντων πολύ ψηλά, υπάρχει όμως σοβαρός κίνδυνος ο επόμενος Γενικός Διευθυντής να περάσει από κάτω. Και τότε; Θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση;

Δεν είναι τόσο αθώα αυτή η ανοικτή επιστολή. Μου φαίνεται ότι κάποιοι στον ΣΕΑ οσμίζονται πολιτικές και συνδικαλιστικές αλλαγές. Προετοιμάζονται να αλλάξουν θέση και να πιάσουν νέο στασίδι, ώστε να διαμορφώσουν νέες συμμαχίες και καταστάσεις, σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Και ένα τελευταίο.

Μα ούτε ένα κατευόδιο, ούτε μία καλή λέξη γιά την κ. Βασιλοπούλου; Αυτή τουλάχιστον είχε την ευγένεια και την ειλικρίνεια να μας αποχαιρετίσει όπως-όπως. Τόση αχαριστία πιά;

Advertisements

Responses

 1. Καθώς εκείνοι προετοιμάζονται με όλα τα μέσα για την ‘εκλογή’ του νέου Γενικού διευθυντή αρχαιοτήτων καλό θα ήταν να εκφράσουμε και εμείς από το διαδίκτυο τη δική μας άποψη- στο πλαίσιο της δημοκρατίας, της ελευθερίαs του λόγου και της αξιοκρατίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα ήταν καλό και δίκαιο να ΄ψηφίσουμε΄και εμείς, αφού εμάς, κυρίως εμάς, αφορά αυτό το ζήτημα. Προσωπικά ψηφίζω τη σημερινή αναπληρώτρια Γενική διευθύντρια για το ήθος της, την εργατικότητά της , τη σεμνότητα και την καταγωγή της από το χώρο των μάχιμων αρχαιολόγων του κλάδου. Εσείς;

 2. Καθώς εκείνοι προετοιμάζονται για την ‘εκλογή’ του νέου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων- πιστεύοντας στις πραγματικα δημοκρατικές διαδικασίες και σε πείσμα των καιρών της αναξιοκρατίας και της ατιμωρησίας- θεωρώ δίκαιο ότι πρέπει και εμείς να εκφράσουμε την άποψή μας από το διαδίκτυο.
  Να ψηφίσουμε δηλαδή και εμείς από εδώ, όποιον θεωρουμε τον πιο άξιο να μας εκπροσωπήσει σε αυτό το υπάρχον σύστημα της ιεραρχίας του ΥΠΠΟ.
  Προσωπικά ψηφίζω τη σημερινή αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, για τη σεμνότητά της, το έργο της και κυρίως γιατί προέρχεται από τις τάξεις των μάχιμων αρχαιολόγων του κλάδου.

 3. Το θέμα αγαπητοί συνάδελφοι είναι ότι σπαταλάτε πολύ χρόνο στα διοικητικά θέματα και λιγότερο στα επιστημονικά/ακαδημαικά. Άντε λοιπόν γράψτε κανένα άρθρο και συμμετάσχετε σε κανένα συνέδριο και αφήστε τις διαπλοκές στους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Αυτοί ξέρουν!

 4. Μα δεν έχετε καταλάβει ότι εκεί που φτάσαμε θα πρέπει να πανηγυρίζουμε – Ναι! να πανηγυρίζουμε ! – όταν εφαρμόζεται ο Νόμος!

 5. @gkav
  Συμφωνώ. Δεν μας τα λέει καλά ο ΣΕΑ. Από τη μια εκφράζει ικανοποίηση για την «επιλογή» (υπήρχε κι άλλη σύμφωνα με το νόμο; κι από ποιον;) της νέας Διευθύντριας, από την άλλη ότι η εφαρμογή του νόμου είναι «δικαίωση» του ΣΕΑ για τους «αγώνες» του. Και βγάζουν πανηγυρική ανακοίνωση γι’ αυτό;

  @ Τina Mbeta
  Αν η εφαρμογή του νόμου σε ένα θέμα το οποίο δεν έπρεπε να απασχολήσει κανέναν για χρονικό διάστημα άνω των πέντε λεπτών είναι «ό, τι καλύτερο συνέβη στο χώρο», με τρομάζει το τί μπορεί να γίνει για τα υπόλοιπα.

 6. Ακριβώς αυτό εννοώ και εγώ!!! Μάλλον δεν διάβασες το σχόλιο μου καλά. Από πότε και γιατί πρέπει να εκδίδονται ανακοινώσεις γιά το αυτονόητο; ότι δηλ., ο αρχαιότερος στην ιεραρχία αρχαιολόγος ασκεί τα τα καθήκοντα του Γ. Διευθυντή μέχρι να εκλεγεί ο νέος; Προφανώς δεν κατάλαβες καλά. Δεν άσκησα κριτική στο πρόσωπο της αναπληρώτριας Γ.Δ. αλλά στον τρόπο που ενήργησε ο ΣΕΑ με σκοπό να προκαταλάβει, εκ του ασφαλούς βεβαίως, τις προθέσεις του νέου υπουργού και να κατόπιν εμφανιστεί ως αυτός που υπέδειξε στον Σαμαρά τι να κάνει.
  Εσύ ειλικρινά πιστεύεις ότι σήμερα ο ΣΕΑ έχει την ισχύ και την κατάλληλη επιρροή ώστε να διαμορφώνει υπουργικές αποφάσεις; Αυτό ήταν το νόημα του σχολίου μου, που σε καμμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την αναπληρώτρια Γ.Δ. Μακάρι να γινόταν παραμείνει στην θέση αυτή με κανονική θητεία.

 7. Υπάρχει μία σημαντική, πολύ σημαντική διαφορά. Η τοποθέτηση της όντως άξιας αναπληρώτριας διευθύντριας έγινε με βάση τη νομοθεσία, δεν ήταν διορισμός άνωθεν. Ας γίνει επιτέλους και κάτι σε αυτόν τον κλάδο χωρίς ύποπτο παρασκήνιο και πολιτικά κριτήρια. Είναι το μόνο καλό που συνέβει τα τελευταία χρόνια της απίστευτης αυτής κατηφόρας. Είναι ντροπή να σχολιάζουμε με τέτοιο τρόπο ό, τι καλύτερο συνέβη στο χώρο και να σιωπούμε για τα υπόλοιπα χάλια μας! Ντροπή! Που θέλετε επιτέλους να μας οδηγήσετε;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: