Αναρτήθηκε από: gkav | 18/02/2009

Ο νέος μινίστρος τση κουλτούρας (επτανησιακόν…)

Καλά φαίνεται πως ξεκίνησε τη θητεία του στο ΥΠΠΟ ο Σαμαράς, αν και αυτό μέλλει να αποδειχτεί. Μάλλον προσπαθεί να συμμαζέψει τις ατάκτως ερριμμένες κεράμους και πλίνθους που του άφησαν οι προκάτοχοί του (από την εποχή του πρώτου διδάξαντος Βενιζέλου μέχρι τον Λιάπη).

Στην πρώτη του συνέντευξη στους διαπιστευμένους στο ΥΠΠΟ δημοσιογράφους  ανακοίνωσε πολλά θετικά, όπως μειώσεις μισθών των golden boys του ΟΠΕΠ, το κλείσιμο του παραρτήματος αυτού του αμαρτωλού «βενιζέλειου» τέκνου στη Θεσσαλονίκη, την ακύρωση της μεταφοράς των κεντρικών υπηρεσιών στο Ρέντη κ.α. (το πλήρες κείμενο της συνέντευξης εδώ: http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=28250).

Θα σταθώ όμως περισσότερο στην εξαγγελία ενός μεγάλου διαγωνισμού γιά την πρόσληψη περίπου 1000 νέων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ (ελπίζω και αρχαιολόγων…). Είναι καιρός να σταματήσει  πιά η βιομηχανία παραγωγής συμβασιούχων που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο μικροκομματικά και μικροσυνδικαλιστικά συμφέροντα. Α!  ξέχασα… Και τα σχετικά εργατολογικά-δικηγορικά γραφεία. Είναι η θέση που σθεναρά έχει υποστηρίξει το μπλόγκ αυτό. Διαγωνισμός, ελεύθερος γιά όλους με μοριοδότηση.

Αλήθεια, μετά από αυτή την εξαγγελία του μινίστρου, ο ΣΕΑ, που τόσο γρήγορα υπέδειξε στον Σαμαρά την -αυτονόητη και προβλεπόμενη από το νόμο-διαδικασία αναπλήρωσης της θέσης του Γεν. Διεθυντή, τι έχει να απαντήσει; Θα του υποδείξει και τη διαδικασία του νέου διαγωνισμού ή θα επιβάλλει τις νέες δοξασίες του, όπως π.χ. η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ αρχαιολόγων με ειδίκευση στα προïστορική/κλασική και βυζαντινή αρχαιολογία;

Μαθαίνω πως μετά από αυτό, βαρύτατη θλίψη κατέλαβε τους ψηλούς ορόφους της Μπουμπουλίνας 20-22. Πολλοί ήλπιζαν σε χαριστικές διαδικασίες και διατάξεις. Ας πρόσεχαν…..

Advertisements

Responses

 1. Χίλιες φορές συμφωνώ μαζί σου, χίλιες φορές και μία παραπάνω. Γιατί λές τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά από τους βολεμένους περιμένεις υψηλές συζητήσεις γιά ειδικότητα και άλλα φαιδρά; Αφού συστατικό μέρος του προβλήματος και της συνεχούς πτώσης του κύρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι όλοι αυτοί. Περιμένεις κάτι, στα σοβαρά, από τον ΣΕΑ, αυτός που παρακαλεί τον Σαμαρά να αναστηλώσει το καταβαραθρωμένο κύρος της Αρχ. Υπηρεσίας;

 2. Μην αγχώνεστε! μόνο φύλακες με 8μηνη σύμβαση για τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου.
  Οι υπόλοιποι, κυρίως οι αρχαιολόγοι, δε χρειάζονται. Εξάλλου, τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας δε θεωρούν την πολιτισμική κληρονομιά ενιαία και κάτω από τη διαχείριση και την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Έχουν την πεποίθηση ότι ο κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι ένα μικρό μαγαζάκι ανεξάρτητο ή τσιφλίκι του Ταμείου Διαχείρισης. Ειδικά για τους αρχαιολόγους , απλά περιμένουν μέχρι να τελειώσουν οι μόνιμοι. Μην ξεχνάμε ότι οι αορίστου δεν έχουν διοικητική δύναμη ούτε εξέλιξη. Οι έφοροι θα είναι manangers, τις ανασκαφές θα τις κάνουν εργολάβοι και ελεύθεροι επαγγελματίες αρχαιολόγοι (κάτι σαν τους σημερινούς μηχανικούς) και οι λίγοι μόνιμοι αρχαιολόγοι απλοί σύμβουλοι. Αυτό ονειρεύονται από την εποχή του Βενιζέλου για να ξεφορτωθούν κάτι γραφικούς τύπους που επιμένουν να μην τα παίρνουν και να προστατεύουν μη κερδοφόρα ερείπια. Για ποιες ειδικότητες μιλάμε; Χαρά τους να μας μπερδεύουν και να τους δίνουμε το δικαίωμα να μας λένε άσχετους. Σιγά μη νοιάζονται και για τα προσόντα μας. Μα πως να τα κρίνουν άλλωστε; αμόρφωτοι γιάπηδες είναι!
  Χίλιες φορές γραπτός διαγωνισμός παρά τεστ δεξιοτήτων, πιστοποιήσεις χρήσης Η/Υ, εντοπιότητες θύματα τρομοκρατίας και ό,τι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι. Αλλά για 1000 τουλάχιστον αρχαιολόγους, αν μας ενδιαφέρει πράγματι η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  Και μετά κάθε 2 χρόνια, τακτικά. Και οι έκτακτοι να επιλέγονται από το βαθμό επιτυχίας του και τα υπόλοιπα προσόντα, κάτι σαν επετειρίδα, και όταν κλείσει 24μηνο να γίνεται αορίστου και όχι να αλλάζουν επάγγελμα όπως είναι τώρα.
  Γιατί τα ΚΕΠ μέσα σε τρία χρόνια έβγαλε τρεις προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό, σύνολο 2.950; γιατί πέρυσι προκήρυξη για ειδικούς φρουρούς 2500; Γιατί όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες που δεν ενοχλούν στελεχώνονται από πάντα με μόνιμο προσωπικό. Γιατί ποτέ το ΥΠΠΟ; Δεν έχει νόημα να αποδώδω εγώ ευθύνες, δε γνωρίζω πολλά πράγματα. Σημασία έχει τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουν ροή οι εξελίξεις, αφού αυτοί που αποφασίζουν απλά δε συνομιλούν με ανθρώπους σαν εμάς…

 3. Κρατώ μικρό καλάθι. Οι εποχές των καλών προθέσεων τελείωσαν. Μακάρι να αρχίσει να μπαίνει μια τάξη στο χάος του ΥΠ.ΠΟ., μένει να αποδειχθεί, όπως είπατε ήδη. Όσον αφορά το διαγωνισμό, χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη «μοριοδότηση» (όχι όμως γραπτό) αλλά και το γεγονός ότι τον συσχέτισε τόσο έντονα με τους συμβασιούχους δεν μου προκαλεί αισιοδοξία. Μακάρι να διαψευστώ.

 4. Οι πρώτες κινήσεις του Υπουργού ενδιαφέρουσες φαίνονται, εάν κρίνει κανείς από τα προβλήματα που αντιμετώπισε το ΥΠΠΟ με τους υππούς τα τελευταία 100 χρόνια. Για να δούμε? Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: