Αναρτήθηκε από: gkav | 08/03/2009

Ο πρώτος και ο έσχατος

Σε λίγο καιρό, μέσα στο Μάρτη νομίζω, θα κληθεί το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο να εκλέξει τον νέο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων (ή την νέα Γενική, βεβαίως…).
Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τα ονόματα που όλοι μας ακούμε, δεν νομίζω ότι παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την υπόθεση τα ονόματα των υποψηφίων.
Θα συνεχίσω από εκεί που είχα σταματήσει σε προηγούμενο άρθρο («σε ευχαριστούμε κ. Vivian Vi!!!).
Η θέση του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων θα έπρεπε να είναι νευραλγική, πολύ νευραλγική, σε αντίθεση με την κ. Vivian Vi που παραδέχτηκε ότι δεν είχε σοβαρές αρμοδιότητες. Αλλά γιατί τότε χρειάζεται ο Γεν. Διευθυντής; Τί προσφέρει η θέση αυτή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία; Στον Γενικό ξέρουμε τι προσφέρει…Μία παχυλή σύνταξη.
Αν ο Γενικός Διευθυντής δεν έχει αρμοδιότητες καλύτερα να μην υπάρχει. Αν όμως πρέπει να υπάρχει τότε πρέπει να έχει και ουσιαστικές αρμοδιότητες οργάνωσης και ελέγχου όλης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτό προϋποθέτει ένα πρόσωπο με μεγάλο επιστημονικό κύρος και αποδοχή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, κυρίως διεθνώς. Προϋποθέτει πολύ σοβαρό επιστημονικό υπόβαθρο και πολύχρονη, αποδεδειγμένα αποδοτική, διοικητική πείρα.
Κατά τη γνώμη μου η θέση του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων πρέπει να είναι η κορυφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για τους λόγους που μόλις ανέφερα. Το πρόσωπό που θα καταλάβει αυτή τη θέση θα πρέπει να αισθάνεται τον παλμό και τα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να φροντίζει για την επίλυσή τους. Θα πρέπει να έχει όραμα για το μέλλον της Αρχ. Υπηρεσίας, πώς θα οργανωθεί καλύτερα, πώς θα εξελιχθεί. Αλήθεια θυμάται ή άκουσε κανείς μας κάτι τέτοιο από τους τελευταίους Γεν. Διευθυντές; Άλλαξε, έστω και κατ΄ελάχιστο κατά την διάρκεια της θητείας τους η Υπηρεσία, την παρέδωσαν άραγε σε καλύτερη κατάσταση από τότε που την παρέλαβαν; Η απάντηση νομίζω ότι δεν τους κολακεύει.
Γιαυτό και δεν κέρδισαν με την δράση τους την καθολική αποδοχή και συμπάθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Με λίγα λόγια. Ο νέος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων πρέπει να στέκεται στην κορυφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να είναι ο πρώτος που θα προσπαθεί για την επιστημονική και διοικητική βελτίωσή της, να μεταφέρει τον παλμό της στην πολιτική ηγεσία (λέγοντας και όχι, όταν απαιτείται). Αλλιώς δεν θα στέκεται εκεί που πραγματικά αρμόζει σε αυτή τη θέση, θα είναι ο εντολοδόχος και ο έσχατος της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, όπως με θλίψη μάθαμε από την αφοπλιστική ειλικρίνεια της κ. Vivian.
Εμείς άραγε τι θέλουμε;
Τον πρώτο (και καλύτερο) της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή τον έσχατο της πολιτικής ηγεσίας;

Advertisements

Responses

 1. Ξαναγυρίζω για μια ακόμα φορά στις παλαιότερες σκέψεις και συζητήσεις για τις αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή και δεδομένου ότι για μια ακόμα χρονιά η διαδικασία και η αλληλογραφία για την πρόσληψη εποχικών φυλάκων περνάει από τα κανάλια της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και όχι από την διεύθυνση διοικητικού, αναρωτιέμαι: Είμαστε με τα καλά μας; Αυτές κατάντησαν να είναι οι αρμοδιότητες της γενικής διεύθυνσης; Ελπίζω η καθόλα συμπαθής κα Βλαζάκη στο τέλος της θητείας της να μην παραπονιέται όπως η κα Βασιλοπούλου, για την αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης στο αρχαιολογικό γίγνεσθαι. Μόνο που εκείνη το θυμήθηκε μετά το τέλος της θητείας της.

 2. Χαίρομαι πολύ γιά τις επισημάνσεις σας. Γιά να το πώ πιό ωμά…σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο εν γένει, ισχύει ο πανάρχαιος νόμος της Αγοράς και του εμπορίου: ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Αγοράζεις φτηνά – θα το πληρώσεις ακριβά. Λίγα προσόντα σημαίνουν λίγες απαιτήσεις γιά καλύτερους μισθούς, αξιοκρατική εξέλιξη κλπ. Τα πράγματα είναι ευθέως ανάλογα.

 3. @ Ίων

  Αγαπητέ μου έχετε δίκιο. Ναι θα περίμενα κι εγώ έντονη συζήτηση. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είμαστε στον πάτο (ελπίζω να μην έχει πιο κάτω). Και αυτοί που απλά παρακολουθούν και δεν καταθέτουν την άποψή τους μπορεί να είναι θυμωμένοι, απογοητευμένοι, αναγκασμένοι στην απραξία που τους επέβαλλαν. Και είναι κατανοητό.
  Αλήθεια τι γίνεται στην Υπηρεσία και έξω από αυτήν; Στα πανεπιστήμιά μας (για να αναφερθώ μόνο στους «πυλώνες» της ελληνικής αρχαιολογίας); Όλα τελούν υπό διάλυση. Οι φελλοί όχι μόνο επιπλέουν αλλά ορίζουν και την κατεύθυνση των πραγμάτων. Ψελλίζουμε τη λέξη «διαγωνισμός», «αξιοκρατία», «οργάνωση», και οι απανταχού, από «επαναστάτες» έως βολεμένοι μέτριοι, σου επιτίθενται. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει «αυτονόητο» και πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά. Παράδειγμα: να αποφασίσουμε ότι πρέπει π.χ. να στελεχώνεται η Υπηρεσία μέσα από τη διαδικασία ενός διαγωνισμού. Και μετά συζητάμε τις λεπτομέρειες, π.χ. ποια προσόντα και πόσο πριμοδοτούνται κτλ. Η’ πώς πρέπει να οργανώνεται η Υπηρεσία, με ποιους και με ποια προσόντα. Και επιτέλους τί αρχαιολογία και αρχαιολόγους θέλουμε. Θέλουμε αρχαιολόγους που θα πνίγονται στη γραφειοκρατία και θα πλακώνονται στα δικαστήρια με εργολάβους, αρχαιολόγους που ανασκάπτουν και δημοσιεύουν, αρχαιολόγους-πασπαρτού που αναλαμβάνουν τα πάντα μέσα σε ένα μουσείο;
  Δεν είναι σημαντικό αν ο νέος διευθυντής προέρχεται είναι βυζαντινός, κλασικός ή προϊστορικός αρχαιολόγος. Και ο πρόεδρος του DAI είναι ιστορικός. Σημασία έχουν τα προσόντα και οι αρμοδιότητες που πρέπει να έχει.

 4. Συμφωνώ κι εγώ για τα προσόντα και τον ρόλο που πρέπει να παίζει ένας Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων. Και ότι δεν είναι ανάγκη να πιαστούμε με τα ονόματα, αν και τελευταία πολλά από τα συμπτώματα διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν έχουν μόνο πολιτική /κομματική ταυτότητα αλλά και ονοματεπώνυμο υψηλόβαθμων αρχαιολόγων.
  Καλά τα ευχολόγια λοιπόν, αλλά επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποια χώρα ζούμε και ποια είναι η συγκεκριμένη συγκυρία, θεωρώ δεδομένο ότι ως συνήθως – και τώρα ακόμα περισσότερο – η επιλογή της προαγωγής δεν θα προκύψει μεταξύ των ΑΡΙΣΤΩΝ αλλά μεταξύ των ΑΡΕΣΤΩΝ. Η επιλογή του/της ΓΔΑΠΚ θα είναι ούτως ή άλλως πολιτική στην καλύτερη περίπτωση, κομματική στην πιθανότερη. Ας αρκεστούμε, λοιπόν, να ελπίζουμε ότι μεταξύ των αρεστών θα επιλεγέι τουλάχιστον ένα πρόσωπο που να πληροί βασικές προϋποθέσεις (θα όφειλαν να είναι αυτονόητες και όχι απλώς ζητούμενες) και να διαθέτει πολυεπίπεδη εμπειρία που να του/της επιτρέπουν να γνωρίζει και να αξιολογεί καταστάσεις, να υπερασπίζεται το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα στελέχη της και κυρίως τα μνημεία. Έχουν υπάρξει και στρατευμένοι με συνείδηση…
  Αυτές οι βασικές προϋποθέσεις, πέρα από το όποιο επιστημονικό κύρος το οποίο δεν είναι πάντα απαραίτητο να υπερισχύει των άλλων προσόντων, για μια συνετή διοίκηση, είναι κατά την άποψή μου: Να έχει διατελέσει προϊστάμενος/η σε διευθυντική θέση πάνω από μία τριετία, αν είναι δυνατόν σε περισσότερες από μια μονάδες και να έχει διευθύνει τουλάχιστον μια Εφορεία ή ένα μεγάλο Μουσείο. Να έχει εμπειρία στη διεύθυνση ανασκαφικού έργου (φευ, έγινε και αυτό ζητούμενο) και έργων ανάδειξης μνημείων. Να έχει ουσιαστικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και όχι απλώς χοντρό φάκελο. Αυτά τα κατά τη γνώμη μου αυτονόητα δεν τα πληρούν όλοι από τους δέκα (;) και πλέον υποψηφίους.
  Εγώ θα έλεγα λοιπόν ότι θέλουμε μάχιμο/η αρχαιολόγο για ΓΔΑΠΚ και ας φοράει κομματικά γυαλιά, αρκεί να γνωρίζει «ανάγνωση και γραφή», να βλέπει, να καταλαβαίνει και, κυρίως, να καταδέχεται να ακούει.
  Πιστέψτε με, ούτε αυτό είναι εύκολο. Ξέρω, ζητάω πολλά.

 5. Γνώμη μου είναι ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία χρειάζεται ένα τέτοιο πρόσωπο, που θα αντιπροσωπεύει ουσιαστικά την Υπηρεσία και στο Υπουργείο αλλά και έξω από αυτό. Τα προσόντα που θα πρέπει να έχει τα αναφέρατε.
  Ένα ερώτημα είναι όντως οι αρμοδιότητες, και συμφωνώ ότι πρέπει να είναι αυτές που να αναλογούν σε μια τέτοια θέση. Αν υποθέσουμε ότι θα τις έχει, τότε θα χρειαστεί επιπλέον προσόντα: Κότσια, υπομονή κι επιμονή. Αμφιβάλλει κανείς ότι η αντίδραση θα έρθει πρώτα από τα υψηλά κλιμάκια της Υπηρεσίας;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: