Αναρτήθηκε από: gkav | 17/03/2009

Προς τους φίλους που είναι στη Γερμανία

Παρατήρησα ότι το 15% περίπου των επισκεπτών του μπλόγκ είναι σταθεροί φίλοι από τη Γερμανία. Αυτό είναι μία παλύ ευχάριστη έκπληξη, επειδή εδώ ασχολούμαστε με συνήθως «τετριμμένα» -και άκρως ελληνικά- πράγματα, όπως η οικτρή κατάσταση του ΥΠΠΟ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό τους παρακαλώ, εάν θέλουν, να εκφράσουν τις απόψεις σχετικά με τα θέματα που θίγει το μπλόγκ, ή ακόμη και να μιλήσουν γιά τους ίδιους (έαν βρίσκονται στη Γερμανία -και σε ποιά πόλη-γιά σπουδές κ.λ.π.). Σας περιμένω!
Sui Generis

Advertisements

Responses

 1. Θα ήταν χρήσιμο να διαφωτιστούμε για την δομή και τη λειτουργία της Γερμανικής Αρχαιολογικής υπηρεσίας, καθώς και για τις συνθήκες, υπό τις οποίες διεξάγεται εκεί η αρχαιολογική έρευνα. Έχω την εντύπωση ότι και εκεί οι εργολάβοι είναι (ανέκαθεν άραγε;;;; ) καθεστώς και το σχόλιο του in antis για το πώς θα διαχειριζόταν το Γερμανικό Κράτος τις αρχαιότητες εδώ δεν αφήνει, είναι η αλήθεια, πολλά περιθώρια θετικής εκτίμησης. [http://de.wikipedia.org/wiki/Denkmalbeh%C3%B6rde]

  Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να ρωτήσουμε τους Τεύτονες συναδέλφους στο εδώ DAI, όπου κάποιοι από εμάς συχνάζουν.

  Κατά τα άλλα θα ήθελα να συγχαρώ τον οικοδεσπότη για την ποιότητα του ιστολογίου, αλλά κυρίως για τα θέματα που βάζει. Το θέμα της στελέχωσης των Αρχαιολογικών Τμημάτων, και προπάντων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν είναι καθόλου πεζό, τώρα ειδικά που η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει υποβαθμιστεί (εάν δεν πνέει κιόλας τα λοίσθια) με ευθύνη όσων δουλεύουν εντός και εκτός αυτής.

  Όταν κάποιες «αγωνιζόμενες κλίκες» εκτάκτων τε και μονίμων, φθάνουν φασιστικότατα να δίνουν και «πιστοποιητικά ερευνητικής επάρκειας», σχολιάζοντας ποιός είναι άξιος για μεταπτυχιακό ή διατριβή και ποιός όχι (προφανώς μόνο αυτοί έχουν την διάνοια), και πολύ περισσότερο όταν νουνεχείς, ευαίσθητοι και ιστορικά μορφωμένοι άνθρωποι αναπαράγουν τις απόψεις των παραπάνω κλικών (εδώ ένα τρανό παράδειγμα –> http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=24531236), φοβάμαι ότι τα πράγματα τείνουν προς τον πάτο.

  Μακρηγόρησα και σταματώ εδώ.

 2. Ρεζίλι δεν ξέρω αν είμαστε, πάντως η κριτική είναι έντονη, και ναι, πολλές φορές άδικη. Π.χ. δεν θέλω να φανταστώ πώς θα διαχειρίζονταν οι Γερμανοί μια χώρα, όπου οι αρχαιότητες είναι παντού και με τέτοιους ρυθμούς οικοδόμησης.

  Όσο για τα θέματα που θίγονται στο blog, πιστεύω ότι πρέπει (ή θα έπρεπε) να αφορούν όλους όσους ασχολούνται με την Αρχαιολογία, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικό, είτε στο πανεπιστήμιο ή την Υπηρεσία. Ειδικά για τα θέματα του ΥΠΠΟ και της Υπηρεσίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αφορούν μόνο τους Έλληνες στην χώρα μας, αλλά και αυτούς που εργάζονται στο εξωτερικό σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά ινστιτούτα, είναι υποψήφιοι διδάκτορες κτλ., αλλά και τους ξένους συναδέλφους που εργάζονται ή θα εργαστούν στην Ελλάδα και πρέπει να απευθυνθούν στο ΥΠΠΟ, σε μουσεία, σε εφορείες. Για αυτούς και άλλους λόγους τα θέματα αυτά δεν είναι αυστηρά «ελληνική υπόθεση».

  Τα θέματα αυτά είναι πολλά, είναι δύσκολα και χρειάζονται λογική και τόλμη. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε καταντήσει να συζητάμε το «παράλογο», αφού το «αυτονόητο» το έχουμε καταργήσει μόνοι μας. Αντί να συζητάμε πώς θα στελεχώσουμε και θα οργανώσουμε καλύτερα την Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια μας, έχουμε χαθεί μέσα σε συμφέροντα, κλίκες, οικογενειοκρατίες, διαφθορά και αφασία. Αντί να συζητάμε για έρευνα και μεθόδους που θα προωθήσουν την επιστήμη μας, διαπραγματευόμαστε τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Δεν αναγκαία κακό, αν είναι να οδηγήσει σε απτό αποτέλεσμα. Από κάπου όμως πρέπει να αρχίσουμε. Αλλά η επιστήμη και τα μνημεία δεν μπορούν να μας περιμένουν, όταν οι ίδιοι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ακόμη σε βασικές αρχές, σε βασική οργάνωση, στο τί είδους τελικά Αρχαιολογία και Αρχαιολόγους θέλουμε.

  Σταματώ εδώ γιατί έκανα αρκετή κατάχρηση του χώρου.

 3. Κοινώς είμεθα διεθνώς ρεζίλι.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: