Αναρτήθηκε από: gkav | 26/05/2009

Αυθαιρεσίες….

Διαβάστε εδώ (περίπου ασχολίαστη…) την τελευταία ανακοίνωση-διαμαρτυρία της «Πρωτοβουλίας Αρχαιολόγων» του ΣΕΑ σχετικά με τα καινούργια κατορθώματα της ψευδεπίγραφης πλειοψηφίας του Δ.Σ.
Μόνο τούτο θα πώ!
Εδώ καταργήσανε μέ πραξικόπημα τις εκλογές για να τα βρούν κρυφά τα συνεταιράκια (Αθανασούλης, Καζιάνης κλπ), σε μία συνεδρίαση του ΔΣ (περί αξιοκρατίας παρακαλώ!) θα κολλάγανε;

Η ανακοίωση έχει ως εξής:

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αυθαίρετη εκ μέρους του Προεδρείου κατάργηση της συνεδρίας του Δ.Σ. στις 28-5-2009, που είχε ομόφωνα αποφασιστεί από το Δ.Σ. προκειμένου να συζητηθεί επιτέλους το σοβαρότατο θέμα του συστήματος πρόσληψης μονίμων αρχαιολόγων στο ΥΠΠΟ.
Επίσης διαμαρτυρόμαστε:
– Για την απόφαση του Προεδρείου να συμπεριλάβει το θέμα αυτό μαζί με άλλα σημαντικά εκκρεμή θέματα στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της 1ης-6-2009 και
– για την αλαζονική άρνησή του να μεταθέσει τη συνεδρίαση σε άλλη ημερομηνία, παρά την έγκαιρη ενημέρωσή του ότι το μέλος του Δ.Σ. Ελένη Ανδρίκου υποχρεούται να παρίσταται κατά την ημέρα αυτή ως μάρτυρας σε δικαστήριο για υπόθεση της Β΄ ΕΠΚΑ.

Για την Πρωτοβουλία Αρχαιολόγων

Ελένη Ανδρίκου
Αθηνά Χατζηδημητρίου

Advertisements

Responses

 1. Αγαπητέ Χαιρεφάνη,
  Έχεις απόλυτο δίκιο και σέ συγχαίρω για την αγωνία σου και τις καλές σου σκέψεις. Μα επειδή ανησυχώ πολύ για το μέλλον της Υπηρεσίας, που άφησαν στα χέρια των νυν υπευθύνων εκείνοι οι άξιοι αρχαιολόγοι του παρελθόντος, τα λέω όλα αυτά. Αυτός και μόνον είναι ο λόγος που τονίζω ότι θα πρέπει, αντί να μαλώνουμε, εδώ και δεκαετίες, μεταξύ μας για τον τρόπο πρόσληψης στον κλάδο , να προτείνουμε δυναμικά και με σθένος (καταλαβαίνεις τί εννοώ) εκείνον τον τρόπο πρόσληψης που θα αποκλείει κάθε υπόνοια ρουσφετιού, αλλά και την παπαγαλία, και να προχωρήσουμε παρακάτω. Είμαι σε θέση ότι ποτέ δεν διεκδικήσαμε ούτε αυτό δυναμικά από την πολιτεία. Ξέρεις ότι ποτέ δεν διαμαρτυρηθήκαμε για το ό, τι δεν προκηρύσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα διαγωνισμοί πρόσληψης και ουδέποτε επιτύχαμε κάτι τέτοιο; Ο κλάδος επί δεκαετίες προσελάμβανε εκτάκτους και ουδέποτε αντιστάθηκε σε αυτόν τον τρόπο πρόσληψης, όπως τώρα, και αυτό είναι ακόμη χειρότερο, δεν διαμαρτύρεται για την την πρόσληψη προσωπικού από ιδιώτες σαν να πρόκειται για την πιο φυσιολογική κατάσταση, αντί να πιέσει την πολιτεία για την επάνδρωση της Υπηρεσίας με νέο μόνιμο προσωπικό.
  Επιμένω, όμως , ότι παράλληλα με εκείνες τις ατελείωετες συζητήσεις περί διαγωνισμού κ.ο.κ. εκείνο που επείγει είναι η δυναμική και σθεναρή αντίσταση κατά της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης των αρχαιοτήτων. Να διακόψουμε τις ανασκαφές για τις οποίες πληρώνουν οι ιδιώτες, να περιορίσουμε τα έργα βιτρίνας και τις λεγόμενες αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων ή τις κατά περίπτωση αυθαίρετες αναστηλώσεις με εργολαβίες τρίτων και να στελεχώσουμε με αξιοκρατικό τρόπο την Υπηρεσία, όχι μόνον με αρχαιολόγους, αλλά και με τεχνίτες ανασκαφών, αρχιτέκτονες, συντηρητές, αρχαιομέτρες, τοπογράφους κ.λ.π. όλους δηλ. εκείνους που θα μάς εξασφαλίζουν μία τόσο καλά οργανωμένη εφορεία, ώστε να μην κινδυνεύει από τη φθορά και την εξαθλίωση, εκείνες δηλ. τις καταστάσεις που θα δικαιολογούν τις διάφορες παραϋπηρεσίες, τα διάφορα ταμεία διαχείρισης πιστώσεων έργων, τις κάθε είδους προγραμματικές συμβάσεις, τους ΟΠΕΠ και όλα αυτά που οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Και τα δημιουργήσαμε περισσότερο από ανασφάλειες και ανόητες φιλοδοξίες προκειμένου να εξασφαλίζουμε την προεδρία και την διεύθυνση όλων αυτών των κατά περίπτωση σχημάτων που φτιάχτηκαν στα μέτρα μας, παρά από την δήθεν αγωνία μας για να σωθούν οι αρχαιότητες.

  Για μένα αυτά είναι δεκανίκια. Δεν είναι ούτε εκσυγχρονισμός ούτε πρόοδος. Όλα αυτά λοιπόν τα δεκανίκια που στηρίζονται στο σώμα της μητέρας Εφορείας την κατατρώγουν και την πληγώνουν ανεπανόρθωτα, ακόμη και αν ο διαγωνισμός για την εισαγωγή στον κλάδο γινόταν κάθε χρόνο και αξιοκρατικά!

  Τί να τους κάνουμε τους αρχαιολόγους όταν δεν έχουμε υπηρεσία, όταν δεν μπορούμε να ασκούμε τα υπηρεσιακά και επιστημονικά καθήκοντά μας. Κατάλαβες καλέ μου φίλε γιατί επιμένω και τα λέω όλα αυτά; Για να μην πληρώσετε στο μέλλον εσείς οι νεώτεροι τα λάθη των παλαιοτέρων, όπως βεβαίως και οι αρχαιότητες, αναδεδειγμένες ή μη.

 2. Μα γιατί να νοιαστεί το προεδρείο για το ζήτημα της πρόσληψης αρχαιολόγων εν γένει; Οι ίδιοι έχουν προ πολλού αποκατασταθεί, και προφανώς επιδιώκουν να προωθήσουν όσους έχουν φάει το παραμύθι των αριστερών τους καταβολών (ω ναι!) και, συνεπώς, είναι του χεριού τους. Δυστυχώς είναι πολλοί.

  Προσωπικά δεν απορώ καθόλου πλέον. Τα πράγματα έχουν πάρει έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο δρόμο, αφού οι αριστερές καταβολές πάνε πάντα ασορτί με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά λειτουργούν και ως… ανεμοδείκτης.

  @ Tina Mbeta:

  Τα ζητήματα που θέτετε είναι αναμφισβήτητα φλέγοντα, και σίγουρα συνδέονται στενότατα μεταξύ τους, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το προς συζήτηση θέμα ήταν αυτό της στελέχωσης της Υπηρεσίας με ικανό προσωπικό, θέμα θεμελιώδους σημασίας, που δεν έχει λυθεί ακόμη.

  Όταν εσείς αφυπηρετήσετε, έχετε σκεφτεί τι θα γίνει με τους νεώτερους συναδέλφους, που ενδεχομένως θα βρεθούν στην θέση σας; Κανένα κριτήριο επιλογής δεν πρέπει να υπάρχει; Είναι όλοι κατά την γνώμη σας εξίσου ικανοί κατά την γνώμη σας για να μπουν στην Υπηρεσία; Ή εν πάση περιπτώσει, πώς κρίνετε ότι θα έπρεπε να στελεχώνεται αυτή; Είστε ικανοποιημένη από τα αλλεπάλληλα κύματα μονιμοποιήσεων αρχαιολόγων, που προσκόμισαν σε πολλές περιπτώσεις – και εντελώς ανερυθρίαστα – πλαστά δικαιολογητικά προϋπηρεσίας και αναπηρίας (ΑμΕΑ);

  Έχει διαμορφωθεί ήδη μια ζοφερή κατάσταση, όπου αρχαιολόγοι της υπηρεσίας έχουν φτάσει οι ίδιοι να την υποσκάπτουν και να ξεπουλάνε μαζί της φυσικά και τα αρχαία, κάνοντας ακόμη και ντίλια με εργολάβους και οικοπεδούχους, προκειμένου οι νέοι συνάδελφοι να πληρώνονται λιγότερα (Σ’ ευχαριστώ ω Εταιρεία!!!).

  Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων αρχαιολόγων, που είναι από καλά έως και εξαίρετα καταρτισμένοι στο αντικείμενο, οι οποίοι υφίστανται όλο αυτό και με βάση τα τωρινά δεδομένα αποκλείεται να αξιοποιηθούν στην Υπηρεσία.

  Επίσης, την στιγμή αυτή αρχαιολόγοι μόνιμοι / αορίστου χρόνου έχουν δημιουργήσει κυκλώματα με τεχνίτες, συντηρητές κλπ. προκειμένου να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους, που πορρωτάτω απέχουν από τους υπηρεσιακούς.

  Και τελικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία βάλλεται πανταχόθεν και ο επιστημονικός της χαρακτήρας ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει.

  Βολή και μάλιστα μακαριοτάτη είναι η διατύπωση μόνο καταγγελτικού λόγου, χωρίς την παραμικρή (έστω) προσπάθεια βελτίωσης των πραγμάτων, χωρίς συναίσθηση της ατομικής ευθύνης και των συνεπειών που έχει η προσωπική μας στάση σε όλα αυτά (εργολάβους, οικοπεδούχους, πιέσεις άνωθεν και κάτωθεν και τόσα άλλα…).

 3. Political correct…

  Αυτοί που λέτε ότι μάς λογοκρίνουν είναι εκείνοι που μας κατάντησαν έτσι.
  Να μαλώνουμε, δηλ., όλη μας τη ζωή για τον τρόπο πρόσληψης στον κλάδο. Ξέρουν ότι το μόνο που μάς απασχολεί είναι αυτό. Εμείς φροντίσαμε -και μάλιστα με όλες μας τις δυνάμεις- να το μάθουν καλά όλα τα συνεταιράκια που μας κυβερνούν και στο Σύλλογο και στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ και Αθλητισμού (το δεύτερο σκέλος δεν είναι καθόλου τυχαίο …). Επιπλέον τώρα έμαθαν ότι μάς απασχολούν και οι διευθυντικές θέσεις και ακόμη αυτές οι αστείες των τμηματαρχών. Είναι βέβαιο ότι είναι όλοι καταχαρούμενοι και ελεύθεροι να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους: την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των μνημείων και των μουσείων. Οι τεχνίτες ανασκαφών μάς τελείωσαν μαζί με τις ανασκαφές, οι δημοσιεύσεις θα γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, τουλάχιστον από τους άλλοτε πανίσχυρους ελληνικούς φορείς, το ίδιο και η συντήρηση και η κάθε είδους υποδομή για την επιστημονική μας δουλειά που είναι το πρώτιστο των καθηκόντων μας αλλά έγινε το έσχατο. Οι χώροι θα παραμείνουν σύντομα και πάλι αφύλακτοι, τα νεοϊδρυθέντα και ανακαινισμένα φανταχτερά μουσεία μας θα μαραζώσουν και εμείς θα συζητάμε για τον τρόπο εισαγωγής στον κλάδο. Χωρίς επιχειρήματα και χωρίς φαντασία, όπως πάντα. Χωρίς καμία περίσκεψη και σοβατότητα για ουσιαστικές προτάσεις και σαφήνεια, όπως πάντα χαλαρά και μεταξύ μας. Κατά τα άλλα σιωπήσαμε και πάλι για την Ομορφοκκλησιά του Γαλατσίου και για τις Βατοπεδινές νέες κτήσεις 968 στρεμμάτων στον Ραμνούντα (news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100038_14/04/2009_311036), για τα πολυτελή και ανούσια συνέδρια και τα κακόγουστα εγκαίνια μουσείων κ.ο.κ. Σιωπούμε και είμαστε συνένοχοι, αλλά political correct… χωρίς αξιοκρατία και χωρίς θυσίες ήσυχοι και αμέριμνοι στη βολή μας.

 4. Μας λογοκρίνουν σύντροφε…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: