Αναρτήθηκε από: gkav | 16/06/2009

Για τον τρόπο πρόσληψης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. κλπ

Μαθαίνω πώς εκεί στον ΣΕΑ, ξανασυζητούν τον τρόπο πρόσληψης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, κσι ότι μάλιστα τα μέλη θα κληθούν (ξανά-μανά) να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Θέλω να υπενθυμίσω, σε όσους τυχον αγνοούν ή «αγνοούν» τα γεγονότα, πως ο ΣΕΑ, πριν τις πραξικοπηματικές εξελίξεις και τις υπόγειες και κρυφές συνεννοήσεις μεταξύ των άσπονδων -τότε- εχθρών και και σημερινών «φίλων» της πλειοψηφίας του ΔΣ, είχε αποφανθεί: Εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανα 1-2 χρόνια) με μοριοδότηση. Αυτό που υποστηρίζει με πάθος, επιχειρήματα και το μπλόγκ αυτό. Αυτό υποστήριζε ο και ΣΕΑ (και ο Αθανασούλης και οι συν αυτώ) μέχρι τις ξαφνικές αγάπες με την παράταξη του Καζιάνη, που φυσικά υποστήριζε το αντίθετο. Δεν ξέρω ποιός από τους δύο έλεγε ψέμματα, αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι κάποιος (εγώ υποστηρίζω και οι δύο) πούλαγε φούμαρα στα μέλη του ΣΕΑ. Και ο σκοπός ήταν ένας: η συνδικαλιστική άλωση του ΣΕΑ με ένα πρωτοφανές για τα χρονικά του Συλλόγου πραξικόπημα. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι έγινε την περίοδο εκείνη (2006-2007) ας ανατρέξουν τα Πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων, όπου η παραπληροφόρηση πήγε σύννεφο.
Το τι ακούσαμε δεν περιγράφεται, τάχα για τοπικές επιτροπές, για πιό ευέλικτα σχήματα, γιά δημοκρατικές και άμεσες διαδικασίες, γιά, γιά, γιά ….
Είδε κανείς, μία, έστω μία αλλαγή στην λειτουργία του ΣΕΑ; Είδε κανείς κάποιοι τοπικό παράρτημα σε λειτουργία; Είδε κανείς ποσοστά συμμετοχής σε απεργίες; Όχιιι βέβαια. Πόσο είναι το ποσοστό των συμμετεχόντων στις Γενικές Συνελεύσεις του νέου ΣΕΑ; μήπως μικρότερο από τις παλαιότερες περιόδους. Και ποιά είναι η πληροφόρηση των μελών του ΣΕΑ μέσα από μία ιστοσελίδα και ένα μπλόγκ που δεν λειτουργούν. Τελικά, ποιός είναι ο σεβασμός προς την ψήφο εκείνων που τους εξέλεξαν;
Πιστεύω τελικά πώς όλοι αυτοί της ηγετικής ομάδας του ΣΕΑ δεν ενδιαφέρονται να μην υπάρχουν συμβασιούχοι. Αντιθέτως, τους ενδιαφέρει και τους παραενδιαφέρει να υπάρχουν! Άλλωστε σε ποιούς άλλους να τάξουν κούφιες υποσχέσεις;

Advertisements

Responses

 1. Το θέμα των τακτικών διαγωνισμών είναι παλιό και χιλιοβασανισμένο. Ουδέποτε ευδοκίμησε, για τους λόγους, που, κατ’ ἀναλογία, ισχύουν και γενικότερα στις προσλήψεις του δημοσίου: Από τη μια αγνοούνται οι ουσιαστικές και πραγματικές ανάγκες στελέχωσης των υπηρεσιών με τις ιδιατερότητες που η κάθε μια έχει και από την άλλη ασκείται διαιωνιζόμενη η πελατειακή πολιτική που ταλανίζει το δημόσιο από καταβολής ελληνικού κράτους. Από τη δεκαετία του ’70 το θέμα αυτό απασχολεί-διχάζει το ΣΕΑ. Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε την ομφαλοσκόπηση και να σκεφτούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την καλλικρατική λαίλαπα που έρχεται? Μήπως περιμένουμε να βρεθούμε υπό κοινό γιαπομάνατζερ για να δούμε το δάσος?

 2. Μια και επανήλθε το θέμα πρόσληψης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω γραπτού διαγωνισμού, υπενθυμίζω ότι:
  1) Αυτή ήταν η «γραμμή» στον ΣΕΑ, πριν τις προσλήψεις «Παυλόπολου», καθαρά και μόνο για την υποστήριξη του ειδικού μισθολογίου στους αρχαιολόγους και όχι για την αξιοκρατία, όπως πολλοί ευαγγελίζονται.
  2) Η «γραμμή» αυτή αποδεικνύεται σήμερα ολοκληρωτικά λανθασμένη, αφού μόνο τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων του δημοσίου έχουν αυτό το δικαίωμα. Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο φανερώνει πως η κεντρική εξουσία εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρεί τους αρχαιολόγους ως «την τελευταία τρύπα του «ζουρνά».
  3) Είναι αλήθεια ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν πολύ από την είσοδο στην υπηρεσία, των ΙΔΑΧ αρχαιολόγων. Μπορεί όμως να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό σημαίνει και ταυτόχρονη υποβάθμιση του επιπέδου της εν λόγω υπηρεσίας; Σίγουρα όχι!!!
  4) Πολλοί επίσης είχαν διαισθανθεί τον κίνδυνο να λάβουν οι ΙΔΑΧ τα ηνία στον ΣΕΑ, λόγω πλειοψηφίας. Ο κίνδυνος είναι ήδη ορατός μετά την πρόσφατη υπερίσχυση της ΕΑΚ εκεί. Όταν κάποιοι κάνουν λόγο για «πραξικόπημα», εννοούν αυτό ακριβώς!! Δηλαδή τον έλεγχο του ΣΕΑ από τους ΙΔΑΧ αρχαιολόγους!!!
  5) Τί προτιμάτε φίλοι και φίλες, τον επί τόσες δεκαετίες έλεγχο του ΣΕΑ, από Τσακοπιάκους, Αλβανούς, Δημακάκους, Αθανασούληδες κλπ., ή τους ΙΔΑΧ αρχαιολόγους συναδέλφους σας;

  Μετά τιμής, Γιάννης.

 3. @Gcav &In antis
  Δεν θέλω να σας στενοχωρώ άλλο καλοί μου Gkav και In antis, άλλωστε όλα αυτά με έχουν κουράσει πολύ να τα ακούω συνέχεια γύρω μου, τα περί αορίστου χρόνου και μη, τα περί εκτάκτων και μη, τα περί διαγωνισμών και δημοκρατίας γενικότερα. Δεν έχουν πλέον κανένα νόημα… τώρα που μόνοι μας αρμενίζουμε για αλλού σε δρόμους μακρινούς και δύσβατους, πλάι στους μετανάστες, μετανάστες πάλι και εμείς στις μικρές μας εξορίες που δεν μπορέσαμε ποτέ να βολευτούμε, ποτέ…
  Άλλωστε με περιμένουν πολλές επιγραφές στις μουχλιασμένες σκοτεινές αποθήκες της εξορίας μου και πρέπει να ανασκουμπωθώ και πάλι να προλάβω τον καιρό που φεύγει…πριν με απολύσουν

 4. Προς
  in antis
  Να σας τι εξηγήσω αμέσως τί σημαίνει το «…Άλλωστε όλα είναι θέμα ήθους και ιδεολογίας…» :
  Γενικότερα ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει την ιδεολογία του, η οποία έχει διαλεκτική σχέση και με το ήθος του, δηλ. πιστεύει και συμμετέχει πράττοντας ή σκεπτόμενη/ος σε όσα έχουν σχέση με την συγκεκριμένη ιδεολογία. Ειδικότερα δε, σημαίνει, ότι αν κάποια/κάποιος θεωρεί λ.χ. ότι το ΔΝΤ έχει και καλά στοιχεία, με τα οποία συμφωνεί, έχει υιοθετήσει μία ιδεολογία, με την οποία είμαι και εγώ – λόγω της ελευθερίας που νομίζω ότι μού επιτρέπεται να έχω και σε αυτήν την ιστοσελίδα – εντελώς αντίθετη, δηλ. πιστεύω ότι το ΔΝΤ και οι όροι που επιβάλλει στους λαούς και στην πολιτιστική τους κλήρονομια κατ’επέκταση εξυπηρετούν μόνον τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των Εμπόρων των Εθνών που τόσο προφητικά είχε δει ο Αλ. Παπαδιαμάντης.
  Με αυτήν την πρόταση βεβαίως δεν στρέφομαι εναντίον κανενός και αυτό θέλω να γίνει σαφές. Έτσι λοιπόν, αν κάποια/κάποιος έχει άλλη άποψη, καλώς την έχει, όπως και καλώς διαμορφώνει και το αντίστοιχο ήθος.
  Όσο για την άποψή μου ότι «το ΔΝΤ θα αρχίσει εκτός από τους εργαζόμενους να κατασπαράζει τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία»;ν είναι νομίζω προφανές. Αρκεί να δει να κανείς τις αποφάσεις για τα fast track (FAST TRACK ECONOMY 1.External impact of activities/2.Set environment and monuments aside/3.Speedy is the most important thing/4.Natural resources is a gift from grandfather), οι οποίες αρχίζουν δειλά δειλά να εφαρμόζονται και στους αρχαιολογικούς χώρους με την σταδιακή τους μείωση, στα Μουσεία με την μείωση του προσωπικού ούτως ώστε να καταστούν μη ανταποδοτικά και επομένως φτηνό εμπόρευμα για Τράπεζες και γενικά ιδιώτες και πολλά άλλα που από εδώ και πέρα νομίζω ότι είναι αυτονόητα για τους σκεπτόμενους, χωρίς συμφέροντα, τακτοποιήσεις και βολέματα, ανθρώπους.
  Τελειώνοντας θέλω μόνο να τονίσω από την εμπειρία μου και την ιδίοις όμμασιν παρατήρηση ότι ένα είναι βέβαιο ότι οι «κοπρίτες»του κ. Πάγκαλου, τους οποίους δεν θα διώξει το ΔΝΤ, αν αυτό εννοείτε και ελπίζετε, είναι μόνον όσοι διορίστηκαν με πολιτικά μέσα ή όσοι στηρίζονται και στηρίζουν πολιτικά ισχυρά πρόσωπα και τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες. Και αυτοί είναι που θα παραμείνουν για να εφαρμόσουν τα του ΔΝΤ. Ο νοών νοείτω…

 5. Και ένα ακόμη ερώτημα:

  Δεδομένου του διακαούς πόθου πολλών για μονιμοποίηση, δεν ήταν χρήσιμο να δημοσιοποιείται ευρύτερα πόσες οργανικές θέσεις πρέπει να πληρωθούν πανελλαδικά;

  Γιατί ακόμη και μόνιμοι συνάδελφοι που ζητούν μετάθεση σε Εφορείες εκτός Αθήνας / Θεσσαλονίκης ακούν ψεύδη, ότι η δείνα Εφορεία «δεν έχει κενές οργανικές θέσεις», ενώ έχει και μάλιστα πολλές.

  Αν λείπει κάτι αυτή τη στιγμή, μαζί με τόσα άλλα, είναι η «χιλιοτραγουδισμένη» διαφάνεια.

  Συνεχίζουμε να μιλάμε για την Ελλάδα βεβαίως…

 6. Η αναθεώρηση του τρόπου πρόσληψης των αρχαιολόγων είναι ένα ζήτημα, το οποίο προϋποθέτει την αντιμετώπιση αρκετών άλλων ενδοϋπηρεσιακών προβλημάτων και, προπάντων, την εύρεση κοινών τόπων μεταξύ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας – Πανεπιστημίων.

  Ποιός θα κρίνει τους υποψηφίους; ο ΑΣΕΠ (με το γνωστό πρόβλημα που ανέκυψε με την διόρθωση των γραπτών) ή το Υπουργείο Πολιτισμού (όπως παλιά);

  Ακόμη:
  Ένας συνάδελφος που έχει ειδικευτεί στην Βυζαντινή Αρχαιολογία θα μπορεί να κριθεί επί ίσοις όροις με όσους έχουν ειδικευτεί στην Προϊστορική ή Κλασική Αρχαιολογία αντιστοίχως; Δεν είναι δίκαιο να αποκλείεται κανείς από κρίσεις για ειδικότητες, με τις οποίες δεν έχει καμία σχέση; Μόνο έτσι θα μπορούσε να διακοπεί, φρονώ, η «μεταγραφή» συναδέλφων από ΕΒΑ σε ΕΠΚΑ και τούμπαλιν, που παρατηρήθηκε στον τελευταίο «διαγωνισμό».

  Η εξέταση της επάρκειας του κάθε υποψηφίου στο πεδίο είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σύνθετο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος «ανασκαφικός κανόνας» με γενική εφαρμογή.

  Το θέμα καθίσταται ακόμη πιο σύνθετο και από το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ένας κοινός τόπος έστω στις πάρα πολύ βασικές αρχές ανασκαφικής πρακτικής, με αποτέλεσμα ο καθένας να ακολουθεί το δικό του σύστημα. Το θέμα αυτό, από μόνο του, σηκώνει περισσότερα συνέδρια και ημερίδες, στις οποίες θα πρέπει να μετάσχουν όλοι οι αρχαιολογικοί φορείς στην Ελλάδα (Εφορείες, Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστήμια, Ξένες σχολές), προκειμένου να καθοριστούν κάποιες ελάχιστες, δεδομένης της προαναφερθείσης πολυπλοκότητας, σταθερές στην ανασκαφική πρακτική (στρωματογραφία / «πάσες», ενδείξεις στα περίφημα καρτελάκια κλπ.). Αυτό, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνει τόσο τους νέους συναδέλφους, που συνήθως μαθαίνουν «στου Κασσίδη το κεφάλι», όσο και αυτούς που δημοσιεύουν κάποια ανασκαφή.

  Μιλάμε βέβαια για την Ελλάδα…

  υ.γ. η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών θα δείξει ακόμη καλύτερα ποιοί – και ως ένα βαθμό και με ποιά κίνητρα – σαμποτάρουν εκ των έσω το αρχαιολογικό έργο.

 7. Αγαπητέ Χαιρεφάνη, μα αυτό ακριβώς υποστηρίζω με θέρμη εδώ και πολύ καιρό, δηλ. να γίνεται τακτικά (το πολύ ανα διετία) γραπτός διαγωνισμός στον οποίο θα προσέρχονται όλοι/όλες με την περιουσία τους, δηλ. ανασκαφική εμπειρία, προυπηρεσία σε εφορείες, δημοσιεύσεις, ό,τι διαθέτει κανείς τέλος πάντων. Έτσι ο διαγωνισμός θα είναι η κοινή αφετηρία όλων στην οποία στο τέλος θα προτεθούν με μοριοδήτηση όλα τα υπόλοιπα προσόντα. Αλλά θα υπάρχει τουλάχιστον μία κοινή αφετηρία και όχι το σημερινό μπάχαλο.

 8. Μια και ο λόγος είναι για τον τρόπο πρόσληψης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, επανέρχομαι στο κύριο θέμα της ανάρτησης:

  Ο γραπτός διαγωνισμός, αν και είναι το λιγότερο διαβλητό σύστημα επιλογής προσωπικού,δεν επαρκεί κατά την γνώμη μου, μόνος, καθώς πέραν της εξέτασης γενικών γνώσεων επί των επιμέρους αντικειμένων της αρχαιολογίας / αρχαιογνωσίας εμφανίζει το πολύ σημαντικό τρωτό ότι αφήνει απ’ έξω την εξέταση της επάρκειας κάθε υποψηφίου στο πεδίο.

  Με δεδομένο όμως ότι όλοι οι νέοι συνάδελφοι έχουν πλέον κάποιον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, μήπως ήρθε η ώρα να κριθεί το επιστημονικό – ερευνητικό τους έργο; Φυσικά ομιλώ για τις δημοσιεύσεις, που έχει κάνει κάποιος, οι οποίες σίγουρα δείχνουν πολλά περισσότερα από την απλή γραπτή εξέταση, στην οποία υπεισέρχονται και παράγοντες τυχαιότητας, ψυχολογικοί κλπ.

  Οι προϋποθέσεις μάλλον δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο πιστεύω ότι θα ωθούσε τα εδώ Αρχαιολογικά Τμήματα – γιατί τα έξω το κάνουν ήδη – να προωθήσουν το ερευνητικό τους έργο, που με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις είναι δυστυχώς πενιχρό και μοιράζεται συνήθως (και πάλι) μεταξύ των διαφόρων εκλεκτών.

  Μια βασική προϋπόθεση είναι να τα βρει η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τα Πανεπιστήμια, και να καταλάβουν και οι δύο ότι όσο συνεχίζουν να αλληλοϋποβλέπονται, ο μόνος χαμένος θα είναι τα αρχαία και η ελληνική αρχαιολογία, που – όχι αδίκως – θάβεται πολύ εσχάτως σε Ευρώπη και Αμερική.

  υ.γ. Ίδια συζήτηση γίνεται σε ομότιτλη ανάρτηση στο ιστολόγιο eforeiaarxaiotiton.blogspot.com, όπου έχουμε προσκληθεί να διατυπώσουμε τις απόψεις μας.

 9. Αγαπητέ κ. Νικογιάννη, δεν μπορώ καν να σκεφθώ ότι υπήρχε εδώ δεύτερη ή υστερόβουλη σκέψη, βολέματος οποιουδήποτε!!!! Σε κάθε περίπτωση η όποια κριτική ασκείται από το μπλόγκ πρός το ΔΣ του ΣΕΑ δεν αφορά προσωπικά το κάθε μέλος του ΔΣ αλλά τα συνδικαλιστικά πεπραγμένα του. Να είστε καλά, Sui Generis.

 10. Εκτός των παραπάνω, που πάρα πολύ εύστοχα αναφέρετε gkav, το νυν Προεδρείο του ΣΕΑ αυτή τη στιγμή έχει πολύ συγκεκριμένους και ορθάνοιχτους διαύλους επικοινωνίας με την Ενωτική Πρωτοβουλία, που τόσο πολύ κόπτεται για την μονιμοποίηση όλων.

  Περιμένω «εναγωνίως και ανυπομόνως» το επόμενο κύμα μονιμοποιήσεων.

  Οι δαγγεροτυπίες σας είναι εξαίρετης ποιότητος, ιδίως αυτές των κινούμενων ανεμοδεικτών 🙂

 11. Μετά από πολύ σκέψη, αποφάσισα να μπω και εγώ στη σχετική συζήτηση.
  Σας υπενθυμίζω λοιπόν ότι πριν από τη μεταστροφή που αναφέρετε, ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής υποστήριζε ένθερμα το διορισμό των επιλαχόντων του τελευταίου διαγνωνισμού. Θα έλεγε κανείς ότι το κάνει για λόγους δεοντολογίας, αλλά σας διέφευγε ότι εκεί περιλαμβανόταν και κάποιο πολύ δικό του πρόσωπο. Στη συνέχεια έπαψε να υποστηρίζει το εν λόγω αίτημα. Αργότερα μαθεύτηκε ότι το οικείο του πρόσωπο βρήκε άλλη λύση για να μπει στην Υπηρεσία. Όχι βέβαι ως μόνιμο, αλλά ως ΙΔΑΧ. Μήπως ήταν και αυτός ένας λόγος στον οποίο οφείλεται η μεταστροφή του συγκεκριμένου συνδκαλιστή υπέρ της εισδοχής των ΙΔΑΧ στο ΣΕΑ; Αν είναι κανείς «καχύπτοπτος» και ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα, θα διαπιστώσει ότι στην επόμενη φάση το προεδρείο του ΣΕΑ αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα την κατάργηση της ειδικότητας (κλασικών-Βυζαντινών) που επέβαλε η πολιτική ηγεσία. Έχει μήπως καμία σχέση το γεγονός ότι το παραπάνω πρόσωπο, μολονότι κλασσικός/η αρχαιολόγος μονιμοποιηθήκε σε βυζαντινή εφορεία; Ώρες ώρες συλλογιέμαι ότι ή εγώ είμαι πολύ καχύποπτος ή όλοι μας είμαστε όλοι υπερβολικά αθώοι (γραφικοί και ανυποψίαστοι). Σε κάθε περίπτωση, «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!!»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: