Αναρτήθηκε από: gkav | 05/07/2009

Προσοχή!!! Μινωικός εθνικισμός….

Μεγάλη και αδικαιολόγητη τρικυμία σηκώθηκε σε ορισμένα κρητικά μυαλά σχετικά με την άποψη που διατύπωσαν η Μ. Τσιποπούλου και ο Κ. Χρηστάκης σχετικά με την καταγωγή των μινωιτών. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτό. Πήραν φωτιά οι εμετικές απειλές σε ιστολόγια ακραίου εθνικιστικού περιεχομένου. Να απολυθεί, να εκδιωχθεί και να καεί στο πύρ το εξώτερον η κ. Τσιποπούλου από το ΥΠΠΟ, μαζί της και ο κ. Χρηστάκης. Γιατί άραγε; Επειδή, άκουσον-άκουσον τόλμησαν να διατυπώσουν την επιστημονική τους άποψη, ότι οι Μινωίτες ήσαν σημίτες!!!! Προσοχή, δεν είπαν Εβραίοι, μίλησαν γιά σημίτες, δηλ. όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Αλλά όλα αυτά τι σημαίνουν; Σημαίνουν ότι πιά έχουμε μπεί για τα καλά σε μία νέα αποχή εθνικισμού, που συνοδεύεται με απειλές, πρός το παρόν μόνο λεκτικές. Από που ώς που θα υποβάλλεται η διατύπωση της επιστημονικής άποψης σε λογοκρισία; Από που ώς που ο Επιστημονικός Λόγος θα καθυποτάσσεται στην ανώμαλη και ατεκμηρίωτη σκέψη (γιαυτό και πολύ επικίνδυνη…) εθνικιστών που απειλούν ανοιχτά με νέα «Νύχτα των Κρυστάλλων»; Ζούμε σε ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία, κοινωνία ανοχής, απέναντι ακόμη σε ακραίες ιδεολογίες και απόψεις φασιστικές και ναζιστικές.
Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις απόψεις αυτές, αλλά στο Δυτικό Πολιτισμό, του οποίου καμαρώνουμε ότι είμαστε δημιουργοί, η ελεύθερη σκέψη και η απρόσκοπτη διατύπωσή της είναι κατακτήσεις αδιαπραγμάτευτες.
Δεν είναι δυνατόν η ελευθερία του λόγου να υποκύπτει σε ανερμάτιστες φαντασιώσεις που ψάχνουν να βρούν Έλληνες στο Σύμπαν του Λιακόπουλου, στην Νήσο του Πάσχα και τις ζούγκλες του Αμαζονίου.
Μαθαίνω (ελπίζω να είναι αναληθές) πώς στο ΥΠΠΟ ξεκίνησε η διαδικασία της κλήσης σε απολογία ή ΕΔΕ εις βάρος της κ. Τσιποπούλου. Είναι προσβλητικό όχι μόνο γιά την επιστημονική υπόσταση της κ. Τσιποπούλου, αλλά κάθε αρχαιολόγου. Και αναρωτιέμαι γιατί τα επίσημα όργανα των Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχουν σιωπήσει. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ούτε ό ΣΕΑ (του οποίου η κ. Τσιποπούλου είναι μέλος), ούτε ο ΣΕΚΑ, ούτε η ακαδημαική κοινότητα έχει καταδικάσει απερίφραστα τις εθνικιστικές απειλές είς βάρος της κ. Τσιποπούλου και του κ. Χρηστάκη.
Είναι ώρα να το πράξουν, όπως όπως έγινε πρόσφατα και με την κ. Κούνεβα.
Τέλος, αυτοί που αφρίζουν με τις απόψεις της κ. Τσιποπούλου και του κ. Χρηστάκη, είναι καλόν να κοιτάξουν και λίγο στο εσωτερικό του νησιού τους. Να καταδικάσουν την συστηματική αρχαιοκαπηλική δράση στο νησί (προφανώς όχι από σημίτες..) και να απομονώσουν κάποιους που άρχισαν να υψώνουν την σημαία της Κρητικής Πολιτείας στα γήπεδα , όχι βέβαια γιά αγαθό, αλλά για πονηρό σκοπό….

Advertisements

Responses

 1. Όλα αυτά είναι ένας ακόμη λόγος να συσπειρωθούμε ενάντια στο σύστημα και στη δήθεν απειλή των εθνικιστών που στη χώρα μας εκφράζεται και ενισχύεται καθημερινά μέσα από την άνοδο ενός πρωτόγονου λαϊκισμού που δυστυχώς υποβοηθούν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο Χαιρεφάνη! Λυπάμαι πολύ που πάμε από το κακό στο χειρότερο, από τη μία η άκρατος φιλελευθεροποίηση και η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση και από την άλλη ο εθνικισμός. Η λογοκρισία όμως δεν θα περάσει! Δεν πρέπει και δεν θα την αφήσουμε να περάσει και μάλιστα από τους ημιμαθείς και τους προστάτες τους που τον τελευταίο καιρό περιτριγυρίζουν τις πόλεις και πουλάνε το φόβο, το νέο όπλο του συστήματος…

 2. Σας προτείνω να διαβάσετε την εξαιρετική απάντηση του κου Χρηστάκη στην εφημερίδα «Πατρίς», στην ακόλουθη ηλεκτρονική δ/νση: http://www.patris.gr/articles/159545/?PHPSESSID=muqu1il4nj5pe7ckf00pcead20

 3. Και εμένα δεν με ξαφνιάζουν οι διάφορες αντιδράσεις στην άποψη των δύο αρχαιολόγων, αν και είναι δύσκολο να παραμείνεις ψύχραιμος μπροστά στο συνδυασμό φραστικών επιθέσεων, ηθελημένης άγνοιας και εθνικιστικής υστερίας (εδώ βέβαια υπάρχει ένα θέμα γιατί αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται και πώς μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτή ίσως είναι μια άλλη συζήτηση).

  Με ξαφνιάζει όμως η είδηση για «απολογία ή ΕΔΕ» της κ. Τσιποπούλου, που θέλω να πιστεύω ότι δεν ευσταθεί…

 4. Συμφωνώ με τον Stoppacius. Να ανοίξουμε μία συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από το τούνελ?

 5. Χαίρετε.
  Δεν νομίζω ότι κομίζω γλαύκα ες Αθήνας υπενθυμίζοντας ότι η επιστήμη de facto ήταν είναι και θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με πολιτικές και λοιπές προτεραιότητες/σκοπιμότητες. Προνομιακό πεδίο παρατήρησης της σύνδεσης αυτής αποτελεί η αρχαιολογία.
  Το θέμα δεν είναι λοιπόν αν σχετίζεται η αρχαιολογίική έρευνα με πολιτικές αντιλήψεις αλλά το με ποιες πολιτικές αντιλήψεις επιχειρεί να την συνδέσει (ή της επιτρέπει να συνδεθεί) η κοινότητα εντός της οποίας αναπτύσσεται.
  Οι ποικίλων προελεύσεων θιγόμενοι από απόψεις σαν κι αυτές που εξέφρασε η κ. Τσιποπούλου αποτελούν ένα διακριτό κομμάτι της κοινωνίας μας. Επιπλέον, ένα σχετικά περιθωριοποιημένο και μάλλον γραφικό κομμάτι θα προσέθετα. Το αξιοσημείωτο λοιπόν, κατά την ταπεινή μου ανάγνωση, στην ιστορία αυτή, δεν είναι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά η προθυμία μας (των αρχαιολόγων εννοώ) να δεχτούμε, έστω και ως φήμη η επιβεβαίωση της οποίας εκκρεμεί, ότι είναι πιθανό ή δυνατό να ασκηθεί οποιασδήποτε μορφής δίωξη στην εκφραστή των απόψεων αυτών. Η ιδία αντίληψη της θέσης μας στην σημερινή Ελλάδα που δεν καθιστά αδιανόητη την σκέψη ή την φήμη ότι μια αρχαιολόγος, ενταγμένη μάλιστα σε θεσμικές δομές, υφίσταται κάποιου είδους δίωξη εξαιτίας των απόψεων που εξέφρασε.
  Ένα σημείο των καιρών που δηλώνει το πόσο ανίσχυρη κοινωνικά έχει καταστεί η θέση των αρχαιολόγων και πόσο πολύ ενδόμυχα έχουμε πλήρως αποδεχτεί αυτή την υπονόμευση.

 6. Κάνοντας μια βόλτα στο διαδίκτυο με αφορμή την υπόθεση, διαπίστωσα ακόμη μια φορά ότι η βλακεία και η ανοησία είναι το αγαπημένο άθλημά μας. Μια συζήτηση που κινείται σε τόσο θεωρητικό επίπεδο να λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις εθνικιστικής υστερίας. Μακάρι να γοήτευε όλους αυτούς η αρχαία ιστορία και αρχαιολογία τόσο πολύ, όσο και οι θεωρίες συνομωσίας. Κενό, τεράστιο κενό παιδείας και αρχών.

 7. Εύχομαι και εγώ να μην είναι αλήθεια η παραπομπή της συναδέλφου, δεν θα απορήσω όμως καθόλου αν τελικά αυτό συμβεί.

  Εκτός από το ανόητο του ισχυρισμού περί αδιάκοπης συνέχειας και «ελληνικότητας» των Μινωιτών, δυστυχώς είναι σαφές ότι, με βάση και άλλα «‘όμορφα» που συμβαίνουν στις πλατείες της Αθήνας, βαδίζουμε ολοταχώς στον εκφασισμό, με «οργισμένους πολίτες» μεταξύ άλλων, άνευ τρικύκλων ακόμη…

 8. Θα συμφωνήσω για άλλη μία φορά με όσα υποστηρίζεις. Η επιστήμη είναι και οφείλει να είναι ανεπηρέαστη από πολιτικές, εθνικιστικές και άλλες σκοπιμότητες. Ελπίζω τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα να λάβουν σύντομα θέση. Ελπίζω επίσης για το καλό όλων, τα περί κλήσεως σε απολογία της κας Τσιποπούλου να είναι ανακρίβειες.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: