Αναρτήθηκε από: gkav | 28/07/2009

ὤδινεν ὄρος……

Διάβασα σε μία από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΣΕΑ πώς ο Πρόεδρος (ένας είναι ο πρόεδρος…) δεν πρόκειται να τιμήσει με την παρουσία του τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών επειδή στην πρόσκληση δεν μνημονεύθηκε η ΣΤ ΕΠΚΑ, στην οποία ανήκει οργανικά το Μουσείο αυτό. Έ και; Πρώτη φορά η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι εκτός; Στα κοσμικά εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως έγινε κάτι διαφορετικό; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το βράδυ εκείνο ο κατηφής από την φοβερή τιμωρία που του επέβαλε ο ΣΕΑ Σαμαράς, δεν μπόρεσε από τον φόβο του να απολαύσει το χωνευτικό του. Είναι παράταιρο να προσπαθεί το ποντίκι να φανεί λιοντάρι…
Γιά του λόγου το αληθές παραθέτω το γνωστό απόσπασμα από τους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου:
«Ταχὼς δ’ ὁ Αἰγυπτίων βασιλεὺς Ἀγησίλαον σκώψας τὸν Λακεδαιμονίων
βασιλέα, ὅτ’ ἦλθεν αὐτῷ συμμαχήσων, ἦν γὰρ βραχὺς τὸ σῶμα, καὶ
εἰπών· ὤδινεν ὄρος, Ζεὺς δ’ ἐφοβεῖτο, τὸ δ’ ἔτεκε μῦν, ἤκουσεν ὡς φανή-
σομαί σοί ποτε καὶ λέων
.«

Advertisements

Responses

 1. Επανέρχομαι στο παραπάνω για να προσθέσω το εξής:

  Η δεδομένη αρνητική στάση (πάρα) πολλών μελών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην χορήγηση αδειών μελέτης και δημοσίευσης υλικού έχει οδηγήσει κάποιους στο να αντιμετωπίζουν τις αποθήκες των Μουσείων ως ένα είδος «θησαυροφυλακίων».

  Όπως πολύ σωστά παρατηρήθηκε, το δάσος της αρχαιολογικής επιστήμης έχει ήδη κατακαεί.

 2. @ Χρύσιππος

  Συμφωνώ σχεδόν απολύτως με όσα γράφετε.

  Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το υλικό είναι ατομική ιδιοκτησία, είναι όμως υπηρεσιακή, υπό την έννοια ότι οι άδειες μελέτης και δημοσίευσης δίδονται από το Ελληνικό Κράτος. Βάσει του υφιστάμενου πλαισίου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία διαχειρίζεται το υλικό και ασκεί έλεγχο στους μελετητές (Ξένες Σχολές, Πανεπιστήμια κλπ.). Το ΕΑΝ είναι σε θέση να το κάνει είναι μια άλλη μεγάλη, και πολύ πονεμένη ιστορία.

  Στην περίπτωση, στην οποία αναφέρομαι, προϊστάμενος, αν και είχε αναθέσει την οργάνωση των αποθηκών σε συνάδελφο, όταν εκείνος απουσίαζε με άδεια άφησε μελετητή να «αλωνίζει» ανενόχλητος στις αποθήκες του Μουσείου. Ο μελετητής αυτός κατέβασε το υλικό που τον ενδιέφερε κάνοντας κυριολεκτικά άνω-κάτω τις αποθήκες. Αυτό άραγε δεν συνιστά στάση αντιμετώπισης του υλικού ως ατομική ιδιοκτησία;

 3. Χαίρετε

  Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας, έχω όμως μερικές αντιρρήσεις:

  Για ποιό υλικό «τους» μιλάτε, αγαπητέ Χαιρεφάνη, στο σχόλιό σας της 9ης Αυγούστου; Είναι άραγε ατομική -ή έστω υπηρεσιακή- ιδιοκτησία το υλικό των ανασκαφών; Και, αγαπητή Tina Mbeta, πιστεύετε οτι θα πρέπει στο μέλλον να αρνούμαστε να διευκολύνουμε ξένους πανεπιστημιακούς, ιδίως όταν είμαστε επιστημονικά αναρμόδιοι να μελετήσουμε το υλικό; «Επίστημονικά Αναρμόδιοι» είναι ο ελαφρύς χαρακτηρισμός, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, με τα οποία συμφωνώ, κάποιοι στην υπηρεσία είναι αδιάφοροι μεροκαματιάρηδες έως ανίκανοι ψευδο-επιστήμονες. Τελικά είναι δουλειά ενός αρχαιολόγου που εργάζεται στην υπηρεσία η συστηματική μελέτη ΟΛΩΝ των ανασκαφών που αυτός εποπτεύει;
  Απέχουμε πολύ απο την εποχή που ένας αρχαιολόγος μπορούσε να μελετήσει με την ίδια επιστημονική επάρκεια μια ρωμαϊκή οικία, μια ομάδα σφραγισμάτων σε αμφορείς και ένα νεολιθικό νεκροταφείο, αρκετές φορές την ίδια χρονική περίοδο. Αν σήμερα υπάρχει κάποιος που μπορεί να το κάνει (επαρκώς) δέν είναι αρχαιολόγος, είναι homo universalis.
  Είναι εγωιστικό να διεκδικούμε την «πρωτοκαθεδρία» στο υλικό επειδή απλώς έχουμε υπηρεσιακή (και όχι κατ ανάγκην επιστημονική) αρμοδιότητα στις ανασκαφές. Και η υπηρεσιακή μας αρμοδιότητα υπαγορεύει να μή θεωρούμε «δικό μας» το υλικό, αλλα να το καθιστόυμε κοινό κτήμα όλων, ελλήνων και ξένων, ιδίως όταν δέν είμαστε επαρκείς.

 4. @ chairephanes
  Καταρχήν οφείλω να ζητήσω συγγνώμη αν η πρόθεσή μου δεν ήταν ξεκάθαρη, όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από την σφοδρότητα του σχολίου του chairephanes (την χρήση π.χ. έντονων ευθέων ερωτήσεων). Δεν είχα απολύτως καμία πρόθεση να θίξω ή να μειώσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο κανέναν – το σχόλιό μου ήθελε απλώς να προωθήσει τη σχετική συζήτηση.
  Αγαπητέ chairephanes, από την γλώσσα διαβλέπω την ηρωική ματαιοδοξία, από την γλώσσα και την χρήση της, που υλοποιείται μέσω ενός πληκτρολογίου και εμφανίζεται στην οθόνη. Ασφαλώς και δεν πιστεύω ότι είναι όλοι το ίδιο καλοί και ικανοί, αλίμονο! Πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι, οι συντριπτικά περισσότεροι, ενδιαφέρονται για το αντικείμενο κι αυτό προκύπτει από την απλή εμπειρία και την καθημερινή συναναστροφή. Και ασφαλώς ένα ιστολόγιο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αποτελεί όμως έναν δημόσιο χώρο, στον οποίο μπορούν να συζητηθούν τα προβλήματα. Και για να συζητηθούν πρέπει πρώτα απ’ όλα να κατονομαστούν με σαφήνεια.

 5. @stoppacius

  Πού ακριβώς διαβλέπεις την ηρωική ματαιοδοξία; Πώς φαίνεται αυτή πίσω από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο; Επιπλέον δεν πιστεύω ότι ένα ιστολόγιοθα λύσει από μόνο του τα προβλήματα. Είναι απλά ένας χώρος συζήτησης.

  Για τους λίγους (με και χωρίς εισαγωγικά): πιστεύεις ότι όλοι ενδιαφερόμαστε εξίσου για το αντικείμενο; ότι είμαστε όλοι το ίδιο καλοί και ικανοί; Αν ναι, επίτρεψέ μου να διαβλέψω με την σειρά μου μια ισοπεδωτική ματαιοδοξία. Έχουμε τιγκάρει από κόσμο που κάνει απλώς μεροκάματο, εξευτελίζοντας την αρχαιολογία ως επιστήμη, και εκεί βάζω μόνιμους και μη. Αυτοί δυστυχώς παίζουν το παιχνίδι της εκάστοτε ηγεσίας που θέλει λιγότερο κράτος και άλλα τέτοια όμορφα.

  Όθεν και η απελπισία.

  Ερώτηση: Σε τί διαφοροποιείσαι εσύ από την δική μας κατάσταση της «απέλπιδος ματαιοδοξίας»;

 6. Αγαπητοί Tina Mbeta και Chairephanes,

  μην θεωρήσετε ότι αντιμετωπίζω με δυσπιστία τις απόψεις σας. Το αντίθετο μάλλον. Τις συμμερίζομαι. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αυτό απαιτεί κάποιον κόπο. Προσπαθώντας να συνοψίσω πρόχειρα τα ζητήματα που θέτουν τα σχόλιά σας, απ’ ότι καταλαβαίνω, σας ενοχλούν η ανεξέλεγκτη δυνατότητα των προϊσταμένων να κάνουν σχεδόν ότι θέλουν (βέβαια πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που θέτουν οι πολιτικές του Υπουργού, και μια τυπική τήρηση της νομιμότητας), η διαφαινόμενη και σαφής τάση εκχώρησης δραστηριοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε αυτό που θα αποκαλούσαμε με μιαν ευρεία έννοια «δομές ιδιωτικού τομέα», ενδεχομένως μια λανθασμένη κατά τη γνώμη σας, τολμώ να συμπεράνω, άφρων κυριαρχία των έργων ανάδειξης και αξιοποίησης, οι εργασιακές μικροπολιτικές των αρχαιολόγων της Υπηρεσίας, ενδεχομένως η ελλιπής προώθηση της έρευνας. Με σημαντικό μέρος αυτής της κριτικής είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Ας αφήσουμε κατά μέρος, τουλάχιστον προς το παρόν, το υπόλοιπο τμήμα της. Μπορώ να πω ότι, χωρίς να την υιοθετώ εξολοκλήρου, με βρίσκει σε πολλά σημεία σύμφωνο.

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι το πνεύμα απέλπιδος ηρωικής ματαιοδοξίας που διέπει τα σχόλιά σας. Η πίστη ότι συγκροτείτε, εσείς μαζί με άλλους υποθέτω, μια ομάδα «λίγων που αντιστέκονται», μια μειοψηφία που ενδιαφέρεται, σε εμφανή αντίθεση με την πλειοψηφία που προφανώς δεν το κάνει, η αυτοθεώρησή σας ως ελεύθερων πολιορκημένων. Την βρίσκω ομιχλώδη, παραπειστική και αντιπαραγωγική. Χρειάζεται ψυχραιμία αγαπητοί μου, καθαρότητα στόχων και σαφής περιγραφή των προβλημάτων. Διαφορετικά, η μόνη επιλογή είναι η ανταλλαγή ανέξοδων και ατελέσφορων λυρικών εκφράσεων.

 7. Tina Mbeta,

  πάντα μειοψηφία δεν είμαστε εμείς που ενδιαφερόμαστε; Επιπλέον ο χώρος μας δεν φημίζεται για την επαφή του με την τεχνολογία, και είναι και θερινή περίοδος κιόλας.

  Για τους «λίγους που αντιστέκονται» συμφωνώ, και θα προσέθετα επίσης ότι και στους πανεπιστημιακούς ερευνητές υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, που και αυτοί αντιστέκονται στην αηδία που έχει διαμορφωθεί εντός του Πανεπιστημίου.

  Για την προώθηση της έρευνας χρειάζονται ικανοί και σωστοί επιστήμονες, οι οποίοι θα προστατεύουν και θα τιμούν με το έργο τους τον φορέα, στον οποίο ανήκουν, είτε αυτός λέγεται Εφορεία, είτε Πανεπιστήμιο.

  Όταν σταματήσουν να αλληλοϋποβλέπονται αυτοί οι 2 φορείς, και κυρίως όταν ξεπεράσουν τις παθογένειές τους, τότε καμία πολιτική ηγεσία δεν θα τολμά να ακολουθεί πολιτική κατά των αρχαίων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τότε βέβαια θα έχουμε πάψει να ζούμε στην Ελλάδα, όπως την γνωρίζουμε ως τώρα.

  Μακάρι να αυξάνονταν τα αρχαιολογικά ιστολόγια για να επεκταθεί (και) σε αυτά ο διάλογος (που δεν γίνεται αλλού, ούτε καν στον ΣΕΑ), και να σπάσουν μονοπώλια συγκεκριμένων ομάδων, οι οποίες θεωρούν ότι εκείνες έχουν μεν το πρωτείο στον αγώνα, αλλά δεν θέλουν και να πλήξουν το κύρος (!!!;;;;; ) της χώρας (στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως).

 8. Εκείνο όμως που μού κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι αυτή η περίεργη σιωπή. Καλά μόνο εμείς οι λίγοι ανησυχούμε;

 9. Αγαπητέ Χαιρεφάνη,

  Bεβαίως και έχουν την ευθύνη οι υπηρετούντες στις Εφορείες. Αυτοί έχουν απολύτως την ευθύνη και αυτοί εξυπηρετούν το σύστημα επιταχύνοντας με ταχύτατους ρυθμούς την φθορά που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, με τη διχόνοια και την μανία αυτοπροβολής επάνω στις φρικτές καρέκλες της εξουσίας, άλλοτε από απλή ανικανότητα και παράλογη καχυποψία, ιδίως προς τους ικανούς νεότερους συναδέλφους και άλλοτε για εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων. Οι λίγοι (πόσοι άραγε) που αντιστέκονται θεωρούνται γραφικοί και εκτός πραγματικότητος. Για αποφάσεις και πράξεις, όπως αυτή που περιγράφεις, αλλά και ακόμη χειρότερες, όπως ξεπούλημα των αρχαίων, ξεμπάζωμα ανασκαφών από ξένους και έλληνες πανεπιστημιακούς και άλλες γελοιότητες στο όνομα της ανάδειξης και της εξυπηρέτησης διαφόρων παραγόντων είναι σίγουρο ότι εκείνοι οι ελάχιστοι γραφικοί τα μαθαίνουν εκ των υστέρων, αφού έχουν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις εν κρυπτώ. Έτσι γίνονται οι δουλειές. Επειδή όμως υπάρχουν κάποιοι μικροί πυρήνες αντίστασης να είσαι βέβαιος ότι μπορούμε να εμποδίσουμε κάποια από αυτά τα μπάχαλα. Υπάρχει ελπίδα να ανατραπούν κάποια από τα σχέδια της διάλυσης και του απόλυτου χάους….

 10. Tina Mbeta,

  συμφωνώ απολύτως σε ό,τι λέτε. Τελειώνουμε πραγματικά.

  Όμως όσοι υπηρετούν μέσα στην Υπηρεσία δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη γι’αυτό που έχει προκληθεί ως τώρα και για ό,τι θα ακολουθήσει;

  Όταν Προϊστάμενος Εφορείας αφήνει ανεξέλεγκτα πανεπιστημιακούς μελετητές να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν στις αποθήκες Μουσείου, σε σημείο να κατεβάσουν το υλικό τους, δημιουργώντας ένα απίστευτο μπάχαλο, ποιός ακριβώς φταίει; Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, οι υπεύθυνοι για την οργάνωση των αποθηκών συνάδελφων έλειπαν τυχαία (;;;; ) σε άδεια, και ο Προϊστάμενος ακύρωσε την δουλειά, που ο ίδιος τους είχε αναθέσει (υποτίθεται). Απύθμενη ανευθυνότητα, γελοιότητα και βλακεία.

  Η Υπηρεσία υποσκάπτεται πρώτα από τον ίδιο της τον εαυτό , και μετά από όλους τους άλλους.

  Υπ’ αυτήν την έννοια, τελειώνουμε. Για την ακρίβεια αυτοκτονούμε.

 11. Τα Ταμεια είναι τα αρχέτυπα των ιδιωτικών Εταιρειών που θα αντικαταστήσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην ταχύτατα επερχόμενη ιδιωτικοποίηση. Δεν νιώθετε και εσείς την εγκατάλειψη και την φθορά της Υπηρεσίας; Μυρίζει μούχλα παντού. Ολοι το ξέρουν ότι τελειώνουμε συνάδελφοι και φίλοι μου… Ποιός ξέρει πού θα είμαστε του χρόνου το καλοκαίρι; Ποιός ιδιώτης θα μας εκμεταλλεύεται και πόσο ακόμη αρχαία θα καταστρέφονται; Τα Ταμεία είναι το μέλλον…. Εταιρείες, εκσυγχρονισμός και πάνω από όλα ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαίων. Ξέρετε πόσοι ετοιμάζονται για σύνταξη και πόσα Ταμεία θα εμφανιστούν ανανεωμένα και σφριγηλά; Οι φύλακες θα αντικατασταθούν με σεκιουριτάδες, οι σωστικές ανασκαφές θα σταματήσουν ως πάρεργα, στα εργαστήρια συντηρήσεως θα εργάζονται οι συντηρητές των Ταμείων για το καλό των Ταμείων και των Προέδρων τους και εμείς θα υπηρετούμε τους ξένους και πανεπιστημιακούς μελετητές…. Θα τούς φέρνουμε τα αρχαία σε περιποιημένα καλαθάκια για να μελετούν με άνεση σε ωραία μεγάλα τραπέζια και θα τρέχουμε σε καμιά μακρινή αυτοψία με auto-stop εις μάτην παλεύοντας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων από τους εργολάβους και τους φίλους τους. Ελεύθεροι πολιορκημένοι από μέσα και από έξω. Τελειώνουμε! Δεν το βλέπετε;;;;;;;;;;;;;;;;

 12. @ Nancy
  Ταμείο, Υπηρεσία, Επιτροπές, κλπ. =πολλών ονομάτων μορφή μία…
  Κανένα πλήγμα δεν προκάλεσε ο σιόρ-Πρόεδρος στο σύστημα αυτό, αφού έτσι κι’ αλλιώς είναι αναπόσπαστο μέρος της κατάστασης αυτής και μέτοχος του προβλήματος. Συνεπώς, δεν υπάρχει ελπίς, ούτε και στο πιθάρι της Πανδώρας!

 13. Η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο έχει στραγγαλίσει την Υπηρεσία και ο ΣΕΑ έχει ευθύνες μεγάλες για αυτό. Αλλά γνωρίζεις πόσα μέλη του ΣΕΑ είναι σε επιτροπές του Ταμείου; Σχετικά με την άρνηση του Προέδρου να παραστεί είναι ένα πλήγμα για την κατάσταση των πραγμάτων και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Η ελπίδα άραγε πεθαίνει τελευταία;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: