Αναρτήθηκε από: gkav | 01/05/2010

Υποτίμηση

Είναι λοιπόν εδώ τα μέτρα, η τρόικα, το ΔΝΤ, η Μέρκελ…Μαζί και η διεθνής χλεύη επιπέδου Bild. Αλλά, πρίν καταφτάσουν εδώ όλοι αυτοί, ήμασταν εμείς, οι Έλληνες που κατοικούμε σε αυτόν τον τόπο και μέσα σε μία γενιά τον διαλύσαμε.
Δεν μας φταίνε οι άλλοι, αν δωροδοκήσαμε, αν κάψαμε, αν χτίσαμε σε καμένα, αν μπαζώσαμε ρέματα και ποτάμια, αν βρωμίσαμε παραλίες, αν υψώσαμε αυθαίρετα, αν γεμίσαμε σκουπίδια τις πόλεις και τηλεσκουπίδια τα σπίτια μας. Αυτοί που έρχονται τώρα σαν σωτήρες ήλθαν γιατί η ανικανότητά μας τους κάλεσε.
Θυμάμαι ότι μόνοι μας υποτιμήσαμε και ευτελίσαμε το ευρώ. Μόνοι μας το κάναμε κατοστάρικο. Κοροϊδεύαμε εκείνους που μοχθούσαν και αγόραζαν μόνο ότι τους ήταν ανάγκη. Και πολύ γρήγορα το άφθονο ευρωπαϊκό χρήμα έρρευσε στην Ψωροκώσταινα (3-4 Κοινοτικά Πλαίσια σπαταλήσαμε….) έπεσε σε πηγάδι δίχως πάτο. Και η διαφθορά, που έτσι και αλλιώς υπάρχει σε κάθε χώρα, εδώ έγινε ο κανόνας.
Μιθριδατισμός και αβδηριτισμός μαζί. Εκρηκτικό το μείγμα. Σιγά-σιγά ποτιστήκαμε με την εύκολη και άνετη αλλά πλαστή ζωή. Θυμάται, άραγε, κανείς τώρα τα εορτοδάνεια και τα διακοποδάνεια;
Όμως η εύκολη ζωή έχει το όριό της. Μερικοί, δυστυχώς λίγοι, έβλεπαν το όριο, την κόκκινη γραμμή. Προειδοποιούσαν αλλά κανείς δεν άκουε. Ελλάς, η χώρα της φαιδράς στρουθοκαμήλου….
Όλοι, μα όλοι, κατηγορούν το κακό Δημόσιο, το σπάταλο Δημόσιο. Άλλα όλοι, σχεδόν όλοι, έκαναν τα πάντα για να διορίσουν παιδιά, ανήψια, γυναίκες, γκόμενες στο Δημόσιο, σε σημείο σχιζοφρενικού παραλογισμού. Χωρίς αξιοκρατία, χωρίς όριο, πέρα από τις ανάγκες, χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό. Μόνο για τις πάγιες ψηφοθηρικές ανάγκες των πολιτικάντηδων στα γραφεία των οποίων προσέτρεχαν. Ατελείωτοι διορισμοί από παράθυρα, υπόγεια, καμινάδες, πόρτες Υπουργείων. Και οι συνδικαλιστές μας; Εκλεγμένοι από εμάς έπιναν το καφεδάκι τους με τον Υπουργό. Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για την υπόθεση Ζαχόπουλου; που βρήκε τα λεφτά το «Περίστυλον»; πόσοι διορίστηκαν με σημειωματάκια και από ποιόν; Παραμονές των εκλογών του 2004 ερχόταν από το γραφείο του Βενιζέλου στην υπηρεσία που εργαζόμουνα κατάλογοι προσλήψεων, χωρίς να υπάρχουν καλά-καλά οι αιτήσεις. Αλλά τα ίδια δεν έκαναν και οι επόμενοι; Κατήργησαν κάθε έννοια αξιοκρατίας και ιεραρχίας, ειδικά στην κεντρική Υπηρεσία. Άνθρωποι χωρίς προσόντα τμηματάρχου βρέθηκαν στα ύπατα αξιώματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Και οι συνδικαλιστές; Πολλοί απ’ αυτούς ξέχασαν εύκολα ποιους εκπροσωπούν και συναναστράφηκαν ανταποδοτικά την πολιτική εξουσία.

Πριν διαμαρτυρηθούμε για την βίαιη υποτίμηση του βιοτικού μας επιπέδου, μήπως πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας; Να δούμε τις δικές μας ευθύνες. Γιατί μου φαίνεται ότι υποτιμήσαμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας, ότι υποτιμήσαμε την ψυχή μας. Ανεχτήκαμε, αν δεν στηρίξαμε, μία ανώμαλη κατάσταση. Την επί τριάντα χρόνια -τουλάχιστον….-, κατασκευή ενός συστήματος με δανεικά λεφτά και βασισμένο σε ψεύτικα και ξεφτισμένα υλικά.

Advertisements

Responses

  1. Ευστοχότατη η ανάρτησή σας gkav. Άραγε τί περαιτέρω θα σημάνει αυτό για τα αρχαία και την αρχαιολογία εν γένει στην Ελλάδα;

    Απαισιοδοξώ ότι όσα ΔΝΤ και να έρθουν για να μας «σώσουν», η παθογένεια πλέον έχει ριζώσει πάρα πολύ βαθειά. Ένα παράδειγμα είναι η ιστορία με τις πισίνες και την κάλυψή τους. Αθάνατο «Ελληνικό δαιμόνιο»…

  2. Ξέρετε, μου κάνει τεράστια εντύπωση που πολλοί έχουν μείνει έκπληκτοι από την κατάσταση της χώρας. Που ξαφνικά αντιλαμβάνονται την σαπίλα και τη δυσωδία. Που «ξαφνικά» μαθαίνουμε για συντάξεις στα 40, για δημόσιο χρήμα που καταλήγει σε ιδιωτικές τσέπες, για προσλήψεις ακόμη κι από καμινάδες, όπως γράφετε κι εσείς, για, για, για… Δυστυχώς ακόμη και τώρα σχεδόν όλοι παρουσιάζονται των περιστάσεων: πολιτικοί, ΜΜΕ, κοινωνικοί φορείς, ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι. Πραγματικά δεν ξέρω αν μπορούμε να αισιοδοξούμε από την στιγμή που ακόμη είναι στα πράγματα οι ίδιοι που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση αυτή. Αλλά και που η νοοτροπία μας παραμένει στα ίδια.
    Έχετε δίκιο. Ακόμη και τώρα ας κοιτάξουμε τις δικές μας ευθύνες. Κι ας καταλάβουμε ότι λίγοι ανέχτηκαν, οι περισσότεροι στήριξαν το σύστημα που μας οδήγησε σε αυτήν την οικονομική, κοινωνική και ηθική χρεοκοπία.

  3. αυτά συμβαίνουν όταν δεν έχεις αξιοπρέπεια, ατομική και κοινωνική…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: