Αναρτήθηκε από: gkav | 22/03/2011

Οι εκλογές ήρθαν και έφυγαν

Σε παλαιότερο σχόλιό μου είχα σθεναρά υποστηρίξει ότι μετά το εκλογικό πραξικόπημα του 2007-8 ο ΣΕΑ είχε μπεί σε δρόμο ολισθηρό, σε κατήφορο χωρίς τελειωμό. Έπεσα έξω. Ο κατήφορος οδήγησε στο βάραθρο. Και μάλιστα γρηγορότερα του αναμενομένου. Η ΕΣΔΑ, η παράταξη που οδήγησε τον ΣΕΑ στην ανυποληψία καταβαραθρώθηκε. Το αποτέλεσμα των εκλογών το αποδεικνύει χωρίς αμφιβολία. Το εκλογικό σώμα καταδίκασε το συνονθύλευμα που απεργάστηκε το πραξικόπημα του 2007-8 κατά τρόπο εκκωφαντικό. Στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν μεταξύ της προάσπισης της αξιοπρέπειας του αρχαιολογικού επαγγέλματος και του συνδικαλιστικού εργατοπατερισμού χάιδεψαν ψηφοθηρικά τα αυτιά ανθρώπων που οι περισσότεροι βρέθηκαν τυχαία και χωρίς αξιοκρατικό κριτήριο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Προσπάθησαν να κρατήσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και το πλήρωσαν πικρά, πικρότατα. Αυτοί που στήριξαν την ΕΣΔΑ το 2008, αυτοί και πολύ περισσότεροι την εγκατέλειψαν. Μία πρόχειρη ματιά στον πίνακα των αποτελεσμάτων το αποδεικνύει περίτρανα. Οι 125 που έφυγαν από την ΕΣΔΑ πήγαν κατά τα 3/4 στην ΕΑΚ, στον φυσικό τους χώρο, εκεί που ανήκουν. Τώρα δόθηκε πιστεύω η χαριστική βολή στον ΣΕΑ με αποκλειστική ευθύνη της ΕΣΔΑ, μίας παράταξης που ιδρύθηκε κυριολεκτικά σε μία νύχτα για να διαλύσει ό,τι είχε απομείνει από τον ΣΕΑ. Αλλα, ποιός θα μιλήσει τώρα για αξιοκρατικά κριτήρια εξέλιξης, αξιολόγηση, διαφανείς διαδικασίες, αφού, πλέον, στην ηγεσία του Συλλόγου θα βρίσκονται πρόσωπα που ελάχιστη σχέση έχουν με την Αρχαιολογία; Αν ο ΣΕΑ έχει ανάγκη τέτοιους συνδικαλιστές και μηχανισμούς ακτιβιστών περιφερόμενων σε από «χάπενιγκ» σε «χάπενιγκ» έχει καλώς. Δεν ταιριάζει όμως να λέγεται Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Και μου φαίνεται ότι έχουν δίκιο οι συνάδελφοι της ΝΕΚΙΑ που υποστηρίζουν πως πρέπει να αλλάξει η επωνυμία του Συλλόγου. Ας γίνει Σύλλογος Αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΤ. Είναι πιό τίμιο αυτό.
Ωστόσο δεν επιχαίρω για την ήττα της ΕΣΔΑ, ειλικρινά λυπούμαι πολύ, γιατί και σε αυτήν την παράταξη υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι -με όλη την σημασία της λέξης- που τιμώ και υπολήπτομαι το έργο τους. Λυπούμαι ακόμη περισσότερο, επειδή ο ΣΕΑ, όπως, δυστυχώς, είχα τότε προβλέψει, παραδίδεται σε χέρια που μπορεί να εργάζονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορεί να μισθοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν είναι κατ΄ανάγκην αρχαιολόγοι.
Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης τόσο γιά την Πρωτοβουλία, όσο και γιά την ΝΕΚΙΑ. Από την στάση τους, ειδικά της Πρωτοβουλίας, κρίνεται η πορεία του ΣΕΑ για τα επόμενα χρόνια. Δεν έχω την δύναμη να υποδείξω σε κανένα τίποτε. Προβλέπω όμως ότι συνύπαρξη της ΕΚΑ με την ΕΣΔΑ σε ένα μεγάλο ΔΣ είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Άλλωστε η ΕΣΔΑ είναι μάλλον θνησιγενές σχήμα πλέον, όπως εξ΄αρχής υπήρξε. Η επόμενη μέρα θα δείξει ποιές δυνάμεις είναι εκείνες που θα προκρίνουν την υπεράσπιση του αρχαιολογικού επαγγέλματος και της προστασίας των μνημείων από την πλήρη εργατοπατερική διάλυση του ΣΕΑ. Άλλωστε για να υπερασπιστεί κάποιος τα μνημεία πρέπει και να τα γνωρίζει καλά. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Γιά την ιστορία παραθέτω τον συγκριτικό πίνακα των αποτελεσμάτων:

ΕΤΟΣ 2011 2008 Διαφορά
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
ΕΑΚ 247 159 +88
ΕΣΔΑ 243 368 -125
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 106 104 +2
ΝΕΚΙΑ 54 50 +4
ΔΑΣ 9 +9
ΚΑΚΑΒΑΣ 18 + 18
ΣΥΝΟΛΟ 677 681
Advertisements

Responses

 1. Η παράταξη μου δεν είναι η ΕΑΚ για την ακρίβεια μάλιστα στις τελευταίες εκλογές δεν ήξερα τι να ψηφίσω και όχι γιατί τα προγράμματα των παρατάξεων δεν είχαν σωστά σημεία. Αλλα να, όταν σκύβει κανείς στα πρόσωπα που θα κληθούν να τα υλοποιήσουν ε, εξ ονυχος τον λεοντα, καταλαβαίνετε, αρχίζουν τα προβλήματα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω και να αξιολογω τον καιροσκοπισμο και τις κατα καιρούς συναλλαγές της παράταξης των 100, της αγάπημενης παράταξης των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών. Ίσως γιαυτο ο εργατοπατερισμος που ασφαλώς υπάρχει, όμως παντού, σας διαβεβαιω, προς το παρόν δεν προσφέρεται για άλλες αναλύσεις. Είναι απλό. Ας δούμε και αυτοί τι θα κάνουν. Μπορεί ναχουμε να κάνουμε με πτώματα. Μέχρι να αλλάξει κάτι όμως με αυτά θα πορευτούμε

 2. Γνωστέ άγνωστε,

  μάλλον λέμε το ίδιο πράγμα, αυτό όμως που σας επισημαίνω είναι, ότι ειδικά η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση έχει πολλούς εργατοπατέρες, οι οποίοι δρούσαν ως τέτοιοι ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια. Πολύ περισσότερο τα έχουν όχι απλώς καλά, εξαιρετικά θα έλεγα, με την εκάστοτε ηγεσία, ιδίως την τωρινή. Αυτούς κανονικά θα έπρεπε να τους αποβάλλετε από τους κόλπους της παράταξής σας, αν όντως θέλετε το καλό της και κυρίως το καλό των αρχαίων.

  Σας εύχομαι τα καλύτερα για το επιστημονικό σας έργο. Και σας υπενθυμίζω πάλι ότι πάλι και σεις στο ΣΕΑ και η ΗΩΣ πάνω από ένα πτώμα τσακώνεστε, αλλά αρνείστε να το διακρίνετε. Το πρόβλημα αυτό μάλλον θα σας το λύσει η πραγματικότητα του ΔΝΤ και ό,τι ολέθριο θα φέρει αυτή όχι τόσο για τις τσέπες μας, αλλά πρωτίστως για τα αρχαία.

 3. Δεν πυροβολω, απλώς επισημαινω. οι τωρινοί εργατοπατερες θα είναι τα αυριανα διευθυντικά στελέχη όπως τα χθεσινά τσιρακια των καθηγητών ειναι οι τωρινοί καθηγητές, διευθυντές, γενικοί γραμματείς και Φαρισαίοι. Το νεαρον;της ηλικίας σας ίσως δεν σας επιτρέπει να δείτε ότι η συνταγή είναι απλή, αλανθαστη και για το λόγο αυτο επαναλαμβανόμενη.
  Όσο για μένα, μια που το αναφέρετε, θαλεγα ότι η ηλικία μου, αλλα κυρίως ο σεβασμός στην επιστημονική μου υπόσταση και στο ψωμί που τρώω στο ΥΠΟΤ, μου επιτρέπουν να εχω αρκετά δημοσιευμένα και λίγα αδημοσιευτα, τα οποία θεού θελοντος ίσως τα δω και αυτά τυπωμενα

 4. @elger

  Έχετε δίκιο για την διεκδίκηση της διαφάνειας. Όμως, θα έπρεπε να σκεφθείτε ότι ίσως ομιλώ ως ένας από αυτούς που είναι «στην απ’έξω».

  Δεν ομιλώ από κάποια συγκεκριμένη αντιπάθεια, αλλά από την γνώση της φοιτητικής συνδικαλιστικής και τόσο αγνά «ανθρωπιστικής» δράσης ορισμένων, που θα πρωταγωνιστήσουν σύντομα στο αρχαιολογικό συνδικαλιστικό στερέωμα, και με πιάνει ρίγος. Ούτε αναφέρομαι μόνο στα χάπενινγκ. Ομιλώ – αρκετά σαφώς νομίζω – για κόσμο που σταδιοδρόμησε σε συγκεκριμένα σχήματα των ΕΑΑΚ, διατηρώντας ταυτόχρονα σχέσεις με σύμπαν το καθηγητικό κατεστημένο και τώρα δρέπει τους «καρπούς» αυτού του είδους αγώνα.

  @ Γνωστός/Άγνωστος

  Αγαπητέ μου Γνωστέ/Άγνωστε, είστε τόσο αρπαγμένος με όλους εμάς, που τινί τρόπω διαφωνούμε μαζί σας, ώστε μάλλον εσείς έχετε ανακαλύψει την πυρίτιδα και είστε έτοιμος/η να πυροβολήσετε προς πάσα κατεύθυνση.

  Γιατί τόσο μένος με την ΗΩ, που όπως λέτε και εσείς, αποτελείται από γραφικούς συνταξιούχους; Παρακολουθήστε λίγο την εργογραφία μερικών και αν έχετε και σεις κάτι ανάλογο, θα σας βγάλω αναντίρρητα την καυσία μου. Αλλιώς, προσπαθήστε πρώτα να γράψετε τίποτε από τα αδημοσίευτά σας, για τα οποία μας κράζουν σε Εσπερία και Ανατολή και μετά βλέπουμε. Θα ήθελα να παρακολουθήσω πρώτα την πορεία της ΗΟΥΣ για να έχω γνώμη. Μήπως, διερωτώμαι, εκτρέπετε προς τα εκεί την συζήτηση, για να αποφύγετε να μιλήσετε επί της ουσίας;

  Αυτοί με τα filofax, να ξέρετε, μπορεί να βρίσκονται και ανάμεσά σας και, ακόμη χειρότερα, να έχουν μια στενή και παντελώς ανέφελη σχέση και συνεργασία με τους παλαιότερους ομολόγους τους. Μακάρι να διαψευστώ.

  Εάν δικαιολογείτε πάντως τέτοιες συμπεριφορές και σε μέλη της δικής σας παράταξης, τότε μάλλον πολλοί από σας παίζετε πρωταγωνιστικούς ρόλους στην οργουελιανή Φάρμα των Ζώων.

  Η αριστερή φεουδαρχία είναι πραγματικά ό,τι χειρότερο.

 5. Μα τι μου θυμίζεις τι μου θυμίζεις Chairephanes.Eretrieus! Κάποιος από τους ταγούς που συνδυάζει διπλό ρόλο, πολιτικό και επιστημονικό, ξέρεις -ουμε πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα, τις εποχές εκείνες, μα τι σύμπτωση! είχε ένα filofax, τότε ήταν τις μόδας αυτά τα μαραφέτια, γεμάτο με χρήσιμες επαφές και διευθύνσεις, τα πολιτικά πιστεύω δεν ήταν πρόβλημα, πότε έτσι πότε γιουβέτσι, μετά από τους καθηγητές, έ, ήρθαν και οι πολιτικοί, τόνα χέρι νίβει τάλλο και τα δυό το πρόσωπο, όλοι ευχαριστημένοι μείνανε πήρανε το αναμενόμενο κόκκαλο ή το μπριζολάκι αναλόγως. Πώς τόπαμε; Δημιουργία αρίστων σχέσεων με το καθηγητικό κατεστημένο οι τωρινοί συνδικαλιστές; Ελάτε τώρα Chairephanes.Eretrieus! Δεν ανακαλύψατε και την πυρίτιδα!

 6. Αγαπητέ/ή Chairephanes.Eretrieus,
  από το σχόλιό σας, αντιλαμβάνομαι ότι έχετε την ίδια άποψη με τον gkav για «μηχανισμούς ακτιβιστών περιφερόμενων σε από “χάπενιγκ” σε “χάπενιγκ”, απλώς το διατυπώνετε πιο ευγενικά. Είμαι πολύ μεγαλύτερη και δεν έχω προσωπική γνώση για την ΕΑΑΚ της Φιλοσοφικής Αθηνών. Μάλλον θα έχετε δίκιο. Ομως οι άνθρωποι είναι αλλοιώς στα 20 και αλλοιώς στα 30 και στα 40 τους. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιο όλοι είχαμε το περιθώριο μίας ελευθερίας που συγγένευε με την ανευθυνότητα, γιατί δεν είχε το κόστος της επιλογής, και κανείς δεν μας ζητούσε το λόγο για το αποτέλεσμα.
  Ολοι, απ’ ότι φαίνεται, γνωριζόμαστε καλά και υπάρχουν οι προσωπικές αντιπάθειες, εκτιμήσεις, αντιθέσεις, όπως θέλετε το λέτε. Αυτό όμως για το οποίο κρίνονται οι άνθρωποι που εκλέγονται σε δημόσιες θέσεις, είναι ο πολιτικός τους λόγος και τα αποτελέσματά του. Γι ‘ αυτό τον πολιτικό τους λόγο, δεν έχω ακούσει κουβέντα, ακόμη και απ’ αυτούς που μοιάζει να τους υπερασπίζονται (συγνώμη fragmenta adespota αλλά και γνωστός/άγνωστος). Υποθέσεις γίνονται, και πραγματικά εύχομαι να διαψευστείτε, όχι χαιρέκακα, αλλά γιατί ειλικρινά δεν πιστεύω σ’ αυτό το είδος πολιτικού λόγου.
  Τέλος, αν θεωρείτε (απ’ ότι φαίνεται όλοι σχεδόν σ’ αυτή τη συζήτηση) ότι πρόκειται για ένα κλειστό σύνολο που κακοφορμίζει σαν πληγή, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, απαιτήστε διαφάνεια, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΝ. Οχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά κάνουμε σαν να ψιχαλίζει ενώ έχει αρχίσει η θύελλα.

 7. Μήπως τελικά όλοι, ακόμη και το Σωματείο ΗΩΣ με τις αγνές προθέσεις, τσακώνεστε πάνω από ένα πτώμα, αυτό της Αρχαιολογίας;

  Ομφαλοσκοπείτε όλοι από πάνω του, άρα και από πάνω μας ημών των νέων και απελπίδων αρχαιολόγων.

  Θα είχε πολύ ενδιαφέρον πάντως να τονισθούν οι «αγωνιστικές» περγαμηνές πολλών από τη νικήτρια παράταξη στις τελευταίες εκλογές ήδη από τα χρόνια τους στις κατά τόπους Φιλοσοφικές. Έτσι, για να βλέπουμε όσο περισσότεροι γίνεται πώς φτιάχνεται σωστά και πανεύκολα η συνδικαλιστική καριέρα.

  Μερικά «μυστικά» είναι:

  Δημιουργία αρίστων σχέσεων με το καθηγητικό κατεστημένο, ιδίως στην Αθήνα, ώστε και το σύστημα να πολεμάμε, αλλά να έχουμε και τα νώτα μας ασφαλισμένα για το αύριο βρε (συν)αδελφε.

  Παράλληλα, προωθούμε τα ίδια με τον καθ’ όλα ανθρωπιστικό τρόπο του σκάπτειν λάκκους κατά μελλοντικών συναδέλφων.

  Έτσι, και με τις ηγεσίες τα έχουμε καλά, αυτές τις δικομματικές βρε, και την αγωνιστική μας μούρη πουλάμε στους φτωχούς ιθαγενείς συναδέλφους.

  Είναι η ίσως πρώτη φορά που τα ΕΑΑΚ ιδίως της Φιλοσοφικής Αθηνών έχουν τόσο μαζική εκπροσώπηση στον ΣΕΑ. Αλλά δεν αισιοδοξώ ότι θα αναλάβουν ποτέ την ευθύνη που τους αναλογεί όλοι αυτοί, που φώναζαν κάποτε κατά της υποβάθμισης της Παιδείας (προπάντων από την κακιά ΕΕ βεβαίως), ταυτόχρονα όμως επέλεγαν σεμινάρια γελοίας δυσκολίας για να έχουν μάλλον χρόνο για το αγωνίζεσθαι και την μαζική εκτύπωση εξαιρετικού χιούμορ (πέραν τούτου όμως ουδέν) φυλλαδίων.

  Για το Σωματείο ΗΩΣ, που έτσι και αλλιώς δεν είναι το θέμα της παρούσας ανάρτησης, και κάποιοι προσπαθούν να στρέψουν προς τα εκεί την συζήτηση, θα επανέλθω μια άλλη φορά στο ιστολόγιό μου.

  Ως τότε καλή νύχτα και καλή τύχη σε όλους σας.

  Οι εργολάβοι θα κάνουν πάρτι στις πλάτες ημών των απελπίδων και κυρίως πάνω στα αρχαία.

  Οι καλά δικτυωμένοι από τα ΕΑΑΚ και τα μεγάλα κόμματα θα έχουν τις καλύτερες και πιο ασφαλείς συμβάσεις.

  Οι Εφορείες κατά θλιβερό κανόνα θα νίπτουν τας χείρας τους σε κάθε περίπτωση αρχαιολόγου, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί τα προβλεπόμενα από τον νόμο με αόριστα και φοβερά κυνικά ευχολόγια «να μην τον/την ξαναβρεί ποτέ κάτι τέτοιο».

  Και εσείς θα συνεχίζετε να τσακώνεστε πάνω από ένα πτώμα.

  Μην ανησυχείτε όμως, αν κάποτε ήταν πανίσχυρη η Υπηρεσία, τώρα θα χορεύει σούζα στα fast track, που δυστυχώς τα φέρατε όλοι παρέα. Θα υπερασπίζεστε την κείμενη νομοθεσία και τις, ενσωματωμένες σε αυτήν υποτίθεται, διεθνείς συμβάσεις, και οι εκάστοτε πανίσχυροι αρμόδιοι για τις επενδύσεις βουλευτές με το πούρο τους θα σας φυσάνε τον καπνό στη μούρη, γιατί το Σύνταγμα πλέον δεν θα ισχύει.

  Να μου χαιρετίσετε και την παραγωγή επιστημονικού έργου αν την ξαναδείτε.

 8. Αγαπητέ Mario στους χώρους που υπηρετούσα και όσο μπορούσα βοήθησα όσους συναδέλφους ήταν εκτός διαδικασιών, εκτός ΣΕΑ, εκτός.., εκτός….Δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις συγκυρίες, να προτείνω κάτι άλλο. Συγγνώμη αν φαινόμαστε εμείς του ΣΕΑ σε άλλους οτι ομφαλοσκοπούμε, όμως γνωρίζω πολύ καλά το πολυποίκιλο έργο που παράγεται από συναδέλφους εκτός ΣΕΑ, με όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, γνωρίζω από πρώτο χέρι την απόγνωση άξιων ανθρώπων που συμπλήρωσαν 24μηνο και πετάχτηκαν, όπως η τρίχα από το ζυμάρι. Είναι γελοίο όμως να αποδίδεται το χάλι αυτό στη δραστηριότητα εργατοπατέρων και όχι εξίσου στην απάθεια ανθρώπων σε καίριους υπηρεσιακούς θώκους που για το όποιο συμφέρον τους υπηρέτησαν πιστά τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Ποιοί είναι αυτοί; Κάνουμε πως δεν τους ξέρουμε; Μήπως αποτελούν την πλειοψηφία της παράταξης των 100 ψήφων και κάποιων γραφικών-επιμένω- συνταξιούχων; Τυχαίο; Δε νομίζω. Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Κάποια ηχηρή παραίτηση για την τιμή των όπλων καταγγέλοντας τα κακώς κείμενα; Κάποια παρέμβαση από το ῾᾽ἐπιστημονικό῾᾽ (οι υπόλοιποι είμαστε ερασιτέχνες!) σωματείο τους την ΗΩ;
  Και για να ξαναγυρίσουμε στον ΣΕΑ, προς τι λοιπόν οι οιμωγές για το ότι ο σύλλογος άλλαξε χέρια; Δηλαδή πριν το λεγόμενο ῾᾽πραξικόπημα῾῾, (άκου πραξικόπημα!), ο ΣΕΑ πήγαινε από το καλό στο καλύτερο; Ας είμαστε σοβαροί. Πάντως, και για να πω την κακία μου, δεν μπορώ παρά να χαμογελώ στην φρίκη της κας Γ.Γ., αγαπημένη της παράταξης των 100 ψήφων, αλλά και των γραφικών συνταξιούχων, στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει προεδρείο αποτελούμενο από -πώς τους αποκάλεσε ο gkav; ῾᾽ακτιβιστές και περιφερόμενους από χάπενινγκ σε χάπενινγκ!῾῾. Δεν αποκλείω να είναι για το καλό του κλάδου! Μπορεί και όχι. Αλλά γιατί να παριστάνω την Κασσάνδρα, όπως ο gkav; Και επιμένω, είναι ευκταίο ο καλός συνδικαλιστής να συνδυάζει και την ιδιότητα του καλού επιστήμονα, αλλά δεν είναι και προαπαιτούμενο.

 9. Πολύ καλό το κείμενο του/της elger και του γνωστού άγνωστου. Ας μας πιάσει επιτέλους κάποτε και ο πόνος και για τους αρχαιολόγους beyond ΣΕΑ.
  Όλοι αυτοί οι επιστήμονες που ζούν με την αγωνία της επιβίωσης, της απόλυσης, του 24μηνου, όλοι αυτοί που δεν έχουν στέγη και διεύθυνση, όλοι εκείνοι που βρίσκονται πέρα από τα πανεπιστήμια και τους φιλόδοξους αλλά «αργούς και μη αποτελεσματικούς» του συλλόγου Ηώς (οποία ύβρις!) ή ακόμη και εκείνοι στις ξένες σχολές όπου μειώνεται το προσωπικό ή ακούγεται ότι θα κλείσουν, τί θα γίνουν βρε παιδιά! Και εμείς εδώ διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Ας δούμε και το νέο προεδρείο του ΣΕΑ, μπορεί κάτι να κάνει και για τους Homeless αρχαιολόγους! Ή μήπως φοβάστε και αυτό; Μάς έφαγαν τα περί επιστημονικότητας, τα περί μίζερου παπαγαλίστικου διαγωνισμού, τα περί ακτιβιστών και μη εντός ΣΕΑ και δεν ντρεπόμαστε που υπάρχουν τόσοι και σπουδαιότεροι επιστήμονες χωρίς δουλειά, οι οποίοι συχνά δημοσιεύουν χωρίς τις δικές μας ανέσεις πολύ σημαντικότερα από εμάς! Ντροπή πια αυτές οι γκρίνιες. Ξέρετε, όμως, γιατί γκρινιάζετε, γιατί τα έχετε όλα. Όλα! Ακόμη και τους εξεταστές των περίφημων διαγωνισμών με το μέρος σας! Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Επιβάλλεται μάλιστα για λόγους ψυχοθεραπείας, ιδίως για εσάς που είστε τα χαϊδεμένα παιδιά της αρχαιολογίας καλά βολεμένα στα σπιτάκια σας!

 10. K. Παπαθανασίου , το κακό είναι με κάποιους που έχουν αφελή, λαΙκιστική άποψη για τα επιστημονικά πράγματα και προσπαθούν να την «φορέσουν» στην Αρχαιολογία. Ετσι προ 30ετίας κάποιοι παληοί (αρκετοί καλοπροαίρετοι και όχι αμαθείς), τότε νεότευκτοι αρχαιολόγοι οδήγησαν την ΑΥ και τους αρχαιολόγους της στην διοικητική και την οικονομική υποβάθμιση.
  ΓΝΩΣΤΕ/ΑΓΝΩΣΤΕ, επεξέτεινα την αντίθεσή σου εργαζόμενοι /συνταξιούχοι, επικεν-τρώνοντας το θέμα, όχι στη σχέση εργασίας, αλλά στο επιστημονικό έργο το οποίο κάλλιστα μπορεί να παράγει και ένας συνταξιούχος, ή μη μόνιμος, ή ετεροαπασχο λούμενος, αλλά και άνεργος αρχαιολόγος ( ενώ μπορεί να μην το παράγει ένας μόνιμος επί 35 ετία).
  Αλήθεια θυμήθηκες τους χωρίς αύριο εκατοντάδες (μετά το 2004) πτυχιούχους!
  Μεγαλοψυχία;; και πως το κράτος θα τους προσλάβει όλους;;;Αντί λοιπόν να λαϊκί- ζετε ανεύθυνα, αφού δεν συμφωνείτε με τον διαγωνισμό που ισχύει, εισηγηθείτε έναν τρόπο επιλογής δίκαιο και αξιοκρατικό, που θατους δώσει ελπίδα εργασίας.
  Παρά την προσπάθειά σου η συζήτησή σου αποπνέει μια έντονη αντίληψη συναφι- ού, όλα περιστρέφονται γύρω απο τους αρχαιολόγους της Α.Υ. και όχι τα αρχαία ή την Αρχαιολογία. Αγνοείς, ότι το Επιμελητής δεν είναι τίτλος, αλλά περιγράφει την επαγγελματική ιδιοτητα , την μέριμνα για τις αρχαιότητες;; και βέβαια ο επιλαχών δεν είναι αποτυχών, αλλά πέραν του αριθμού των διοριστεων;;
  Αλήθεια τώρα η εκφραση συμπάθειας για τους ΠΑΝΑΞΙΟΥΣ επιλαχόντες του 2004 , που οι περισσότεροι είναι άνεργοι, μοιάζει ψευδής. Τι κανατε στον ΣΕΑ, όταν και μεμονωμένοι συνάδελφοί σου έκαναν διαβήματα στην τότε κυβέρνηση;;
  Τέλος γραφικοί υπάρχουν παντού, και το χειρότερο είναι να είναι κανείς νέος και να μην έχει το «γνώθι σ’αυτόν».
  Αγαπητέ/ἤ ΕLGER. Φυσικά εννούσα τους κρατικοδίαιτους εργατοπατέρες (και εργατομητέρες) που πληρώνονται χωρίς να παράγουν έργο υπηρεσιακό. Συνέβαλαν στην διάλυση αντί για βελτίωση του Δημοσίου, και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  Aυτό δεν λέω και εγώ, ότι ο ενοποιητικός και χαρακτηριστικός όρος για τον Αρχαιο- λόγο είναι η άσκηση της επιστήμης Αρχαιολογίας και όχι η εργασιακή ιδιότητα μονίμων, αορίστου, εκτάκτων ή συνταξιούχων, που αφήνει έξω απο το συνάφι, όσους αγωνίζονται να επιβιώσουν βιολογικά και επιστημονικά έξω από αυτό.
  Συμφωνώ για τους κινδύνους στο εγγύς μέλλον να αποφασίζουν τα κανάλια και οι «κοινωνικοί φορείς» άν θέλουν τα αρχαἰα ή όχι (και επομένως και τους αρχαιολό γους), ίδίως αν τους εμποδίζουν.
  ( Αλήθεια γιατί αυτές τις ημέρες είναι έντονη η αίσθηση, με τόσο θόρυβο για την προστασία σημαντικών μνημείων, ότι οι αρχαιολόγοι ομφαλοσκοπούν και ασχολούν ται με τα στενά επαγγελματικά συμφέροντα των συναφιών τους και όχι με τα αρχαία;)

 11. Φιλε/η Elger, πράγματι ξεχνιόμαστε. Εχεις απόλυτο δίκιο, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνουμε στους απογοητευμένους απόφοιτους που δεν έχουν/θάχουν στον ήλιο μοίρα. Για ρώτα όμως κάποιους από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, το πτυχίο, σκέτο, τους φαίνεται αρκετό για να (θέλεις να) γίνεις αρχαιολόγος στο ΥΠΟΤ;;;; Προφανώς όχι, πρέπει να περάσεις από του βοδιού το κέρατο για να ευαρεστηθούν να σε περιλάβουν στον ευγενή κλάδο του υπουργείου, αλλιώς ούτε από το κατώφλι του ΣΕΑ.

 12. Tω γνωστώ αγνώστω: Γνωστούς αγνώστους έχει μονάχα η Ασφάλεια. Εγώ, ως δημοκρατικός πολίτης, απεχθάνομαι του ασφαλίτες. Η Αριστερά δεν είχε ποτέ της «γνωστούς αγνώστους», έβγαινε και έλεγε πάντα επωνύμως την άποψή της και επωμίζετο και το όποιο κόστος. Μού φαίνεται ότι είσαι ασφαλίτης. Φαίνεται ότι η Ασφάλεια, κοντά στο Σπουδαστικό, που είχε από παληά, έχει τώρα και Πολιτιστικό.

 13. Αγαπητέ/ή ALEXIS AIGAIOU,
  στο κείμενό σας δεν βλέπω «απορίες και ερωτήσεις», μόνο βεβαιότητες. Εχω άλλη εκτίμηση για τους λόγους που η Ελλάδα κατέληξε στον πάτο, λόγους πιο σύνθετους, στους οποίους οι συνδικαλιστές έχουν βαρύτατες ευθύνες αλλά όχι, επειδή κατάργησαν τις διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από την υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων. Οταν μιλάτε για συνδικαλιστές, έχετε πάντα στο μυαλό σας το ελληνικό δημόσιο, κοιτάξτε και λίγο γύρω σας. Ο ιδιωτικός τομέας υφίσταται ένα μακελειό που δεν έχει καμία σχέση με εξέλιξη, αλλά με επιβίωση. Τυχαίο είναι που ο ιδιωτικός τομέας είναι πάντα «αναιμικός» στις απεργίες ; Οπως και νάχει δεν ήταν αυτό το θέμα της συζήτησης.
  Τα τελευταία 30 χρόνια, τόσα θυμάμαι, μπορεί να είναι και περισσότερα, ο ΣΕΑ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τους μόνιμους και τους συμβασιούχους αρχαιολόγους. Ακόμη και όταν φαίνεται να επιλύεται, με μια νέα ευκαιρία, επαναπροκύπτει με τέτοια ένταση, που μου φέρνει στο νου το στίχο «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.»
  Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, μία παραληρηματική συζήτηση, απ’ όλες τις πλευρές, μοιάζει να ξεχνά ότι υπάρχουν αρχαιολόγοι και εκτός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διεκδικήσουν «κεκτημένα» ή «προνόμια», το αντίθετο μάλιστα, πρέπει να υπερασπίσουν ακόμη και αυτό που ορίζεται ως τυπικό προσόν, το πτυχίο.
  Το επόμενο ενδεχόμενο είναι, στη συζήτηση που θα γίνει στο μέλλον, για τα μνημεία και το μέλλον τους, ν’ αποφασίσουν τα κανάλια και οι διαμορφωτές γνώμης για το αν μας χρειάζονται ή όχι. Σας φαίνεται να κινδυνολογώ ;

 14. H παράταξη η οποία για μια ακόμα φορά καταβαραθρώθηκε, συγκεντρώνοντας καμμιά κατοσταριά ψήφους, βυθίζοντας όλες τις Κασσάνδρες στο πένθος, δεν είναι αυτή των τωρινών διευθυντών, δεν είναι όλων αυτών με την εύκαμπτη μέση στις εκάστοτε επιλογές της πολιτικής ηγεσίας πολλές φορές εις βάρος των μνημείων, δεν είναι οι πρωτεργάτες της ίδρυσης σωματείου (και όχι επιμελητηρίου) με καταστατικό που χωρίζει τους αρχαιολόγους σε πατρικίους και πληβείους;;;;;;;
  Αλλα από τα ῾ἀφελή ή άσχετα῾῾ γραφόμενά μου από πού συνάγεται οτι υπάρχει αρχαιολογία των μονίμων και των αορίστου, αν είναι δυνατόν, φίλε alexis προφανώς δεν έχεις πάρει πρέφα.
  Το ενδιαφέρον βέβαια έγκειται στο οτι τις απόψεις περί καθαρότητας του κλάδου στον ΣΕΑ, έχουν και άνθρωποι οι οποίοι ξέχασαν πως μονιμοποιήθηκαν, δηλ. αριστίνδην, ως επιλαχόντες σε διαγωνισμούς, (αλλά καθόλου δεν τους ένοιαξε αν στους επόμενους διαγωνισμούς κάποιοι επιλαχόντες έμειναν απ᾽έξω), ως πολύτεκνοι, άρα παρακάμπτοντας άλλους αξιότερούς τους, οι οποίοι σήμερα μπορεί να είναι αορίστου, αλλά μπορεί και να μην έχουν στον ήλιο μοίρα, κλπ,κλπ. Εμείς οι υπόλοιποι, ως αρχαιότεροι στον ΣΕΑ, απλώς κουνάμε το κεφάλι μας με νόημα.
  Στ᾽αλήθεια gkav πιστεύεις οτι υπήρχαν επί προεδρίας Ρήγινου, Αρχοντίδου, για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, διαφανείς διαδικασίες, αξιοκρατία κλπ,κλπ, ενώ τώρα αυτό εξ ορισμού αποκλείεται;
  Όσο για τους συνταξιούχους, ε ναι, κάποιοι μπορεί να είναι γραφικοί, όπως άλλωστε και κάποιοι εν ενεργεία! Για παράδειγμα, Βαγγέλη τι σ᾽επιασε; Με τον τρόπο που μιλάς για σταλινισμό (!!!), στην πραγματικότητα περνιέσαι για χρυσαυγίτης. Άκου επιμελητής…. Που ζεις; Μην χολοσκάς όμως! Ο σύλλογος δεν κινδυνεύει από μένα, άλλωστε θα τον υπερασπιστείς εσύ, με ανδρεία, έτσι που φουριόζος ξιφουλκείς, εναντίον τίνος όμως; Επιπλέον, σε διαβεβαιώ οτι διαθέτω μόρφωση πέραν της στοιχειώδους!

 15. Tτα αποτελέσματα των εκλογών είναι εύκολα αναγνώσιμα, αλλά δεν είναι ευοίωνα για το μέλλον των αρχαίων μνημείων, ούτε της Αρχαιολογίας. Ενδιαφέροντα είναι τα σχόλια που προηγούνται και αποκαλυπτικά. Έχω απορίες και ερωτήσεις:
  προς ELGER: Επειδή οι συνδικαλιστές κατάργησαν τις διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από την υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων, γιαυτό η Ελλάδα κατέληξε στον πάτο. Αλλά ΑΥΡΗΛΙΕ elites δεν σημαίνει οπωσδήποτε και αξιοκρατία.
  Fragmenta adespota, δυστυχώς οι εμφύλιοι σπαραγμοί δημιουργήθηκαν από όσους άκριτα εδώ και πολλά χρόνια ενίσχυσαν(ατε;;) αυτούς που ,προκειμένου να προωθηθούν χωρίς να το αξίζουν και εις βάρος σας, πέτυχαν την διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κι αυτοί θυμάστε στην ..ενότητα ορκίζονταν.
  ΓNΩΣΤΕ/ΑΓΝΩΣΤΕ. Η άποψή, ότι υπάρχει Αρχαιολογία εργαζομένων και Αρχαιολογία συνταξιούχων, μονίμων ή αορίστου χρόνου, είναι αφελής ή άσχετη.
  Η επιστήμη δεν είναι ενιαία και υπηρετείται από όλους;; Υπάρχουν μόνο οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολ. Υπηρεσίας;; Και οι άλλοι;; των Πανεπιστημίων;; οι εργαζόμενοι στη ελεύθερη αγορά, ή οι ανεργοι;;; Αυτό που κατοχυρώνει την ιδιότητα του καθενός είναι το επιστημονικό έργο.
  Υπάρχουν άριστοι αρχαιολόγοι που είναι άνεργοι, έκτακτοι, εργαζόμενοι γενικώς, ή συνταξιούχοι γενικώς. Ή μήπως διαφαίνεται ένας …ρατσισμός με κάλυμμα μάλιστα αριστερό;; ( έρμη Αριστερά!). Στους συνταξιούχους ίσως … επιτρέπεις να μην πεθάνουν προώρως, αλλά να… κάθονται σπίτια τους.

 16. Φίλε μου gkav! Χαίρομαι, που ο υβριστής και συκοφάντης επιμελητής της κακιάς ώρας στάθηκε αφορμή να τα ξαναπούμε, που είχαμε προσωρινώς χαθεί. Μερικοί, μπαίνοντας στον ΣΕΑ νόμισαν ότι μπαίνουν είτε σε φοιτητική συνέλευση, όπου είχαν τόσο συνηθίσει (της απόλυτης κατασυκοφάντησης, των τερατολογιών, της τρομοκράτησης, της μπουρδολογίας, και της επίδειξης σταλινοφασιστικών συμπεριφορών), ή ακόμη και στη «Βουλή των Ελλήνων» (των απέραντων μονολόγων)…κι όχι σε Σύλλογο σκεπτομένων ελευθέρων ανθρώπων, με εγγενή θυσιαστική αυταπάρνηση, και μόρφωση πέραν…της στοιχειώδους. Όσοι, λοιπόν εσχημάτισαν αυτήν την τελείως λανθασμένη άποψη, και μοιάζει να επιμένουν σε αυτήν, γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν, τώρα που τους πήραμε πρέφα, ότι βρίσκονται σε λάθος χώρο…Δεν έχουμε ως φαίνεται μονάχα να αντιπαλέψουμε όσους και όσα επιβουλεύονται την κληρονομιά μας, αλλά και πολλή ιδεοληπτική παράνοια εντός των τειχών, που στο τέλος τέλος δεν πιστεύει σε τίποτε, παρά μονάχα στο απόλυτο Εγώ της. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ! Ο ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΑΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ!

 17. Ακόμα θυμούνται οι έχοντες μνήμη ότι ο κύριος gkav έτρεχε στα έδρανα προκειμένου να προλάβει το …πραξικόπημα και να μην εγγραφούν στον ΣΕΑ οι αρχαιολόγοι αορίστου χρόνου. Απάλλαξε τον σύλλογο απο τις καταστροφολογιες και τον αφόρητο ελιτισμο του. Του εύχομαι καλή σταδιοδρομία και φαντάζομαι ότι ανοίγεται πεδιον δόξης λαμπρον στον καινούριο σύλλογο, την ΗΩ, των αρχαιολογων οπωσ τουσ ονειρευεται και των γραφικών συνταξιούχων

 18. Δεν απαντώ ούτε με παροιμίες ούτε με στοχασμούς! Έχω πλέον την τραγική εντύπωση ότι όλα τα λόγια πάνε χαμένα και λυπάμαι που σε δύσκολους καιρούς ελλοχεύουν εμφύλιοι σπαραγμοί χωρίς νόημα. Φαίνεται ότι η ιστορία δεν μάς δίδαξε αρκετά…Εμάς που μάς δίδαξε και μας διδάσκει δεν θα τους επιτρέψουμε και θα αγωνιστούμε για την ενότητα.

 19. Αγαπητέ gkav,
  Μάλλον εκνευρίσατε αρκετούς. Δεν ξέρω αν το είδατε, το παραθέτω γιατί αναφέρεται σε εσάς http://eforeiaarxaiotiton.blogspot.com/2011/03/suigeneris.html.

 20. Όλως τυχαίως ανακάλυψα το ιστολόγιο χωρίς να ανήκω στον κύκλο των αρχαιολόγων.Θέλω να συγχαρώ τον διαχειριστή διότι παραμένει από τους ολίγιστους πλέον υπερασπιστές των elites. Η υπεράσπιση των elites στις μέρες μας είναι υπεράσπιση του πολιτισμού.

 21. @fragmenta adespota
  Τελικά, μου φαίνεται ότι «όσο πιό ψηλά πηδάει η μαϊμού τόσο περισσότερο φαίνεται ο ποπός της….» (για να απαντήσω και εγώ με μία παροιμία…)

 22. …ἀλώπηξ ἐν κρεβαττίνῃ βότρυας πεπείρους ἰδοῦσα ἤμελλε
  φαγεῖν, ἐν ὕψει δὲ ὄντας οὐκ ηὐπόρει φαγεῖν. μῦς δὲ ἰδὼν
  ταύτην ἐμειδίασεν εἰπών· “οὐδὲν τρώγεις.” ἡ δὲ ἀλώπηξ
  μὴ θέλουσα ἡττηθῆναι πρὸς τοῦ μυὸς ἔφη· “ὄμφακές εἰσιν.”
  ὅτι τοὺς πονηροὺς καὶ μὴ βουλομένους πείθειν τὸν λόγον
  ὁ μῦθος ἐλέγχει.

 23. Αγαπητέ suigeneris,
  βρίσκω το κείμενό σας αρκετά μπερδεμένο και ίσως όχι τυχαία, καθώς οι εκλογές ενός συνδικαλιστικού οργάνου εγείρουν αντιδράσεις, πολλές φορές, εν θερμώ. Στο προκείμενο τώρα. Γράφετε «Αλλά, ποιός θα μιλήσει τώρα για αξιοκρατικά κριτήρια εξέλιξης, αξιολόγηση, διαφανείς διαδικασίες, αφού, πλέον, στην ηγεσία του Συλλόγου θα βρίσκονται πρόσωπα που ελάχιστη σχέση έχουν με την Αρχαιολογία;» Αυθαίρετη εκτίμηση κατά την άποψή μου. Ποιοί είναι αυτοί που «ελάχιστη σχέση έχουν με την Αρχαιολογία» ; Και ποιά είναι η σχέση της αρχαιολογίας με τις διεκδικήσεις για διαφανείς διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια εξέλιξης ; Μπερδεύετε τα συνδικαλιστικά όργανα με τους επιστημονικούς συλλόγους.
  Οσο για τον «αν ο ΣΕΑ έχει ανάγκη τέτοιους συνδικαλιστές και μηχανισμούς ακτιβιστών περιφερόμενων σε από “χάπενιγκ” σε “χάπενιγκ” » επιτρέψτε μου να σας πω ότι μου θυμίζετε την κριτική του Πάγκαλου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος είναι «μη πολιτικός». Τέλος, δεν χρειάζετε να υποδείξετε τίποτα και σε κανέναν, η κριτική σε θέσεις και προτάσεις με τις οποίες δεν συμφωνείτε ενδεχομένως να ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική αλλά εγώ δεν βλέπω τίποτε απ’ αυτό στο κείμενό σας, εκτός από ένα καταγγελτικό λόγο που μου θυμίζει άλλες εποχές (τα Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, για μην παρεξηγηθώ)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: